Liste over stasjoner på Københavns metro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mot øst kjører M1 og M2 på samme trasé fra Vanløse til Christianshavn, hvorpå de skiller seg. M1 går sydover, mot Vestamager, mens M2 går sydøst, mot stasjonen ved Kastrup flyplass.
Et kvadratisk stål- og glassrom med noen ventende passasjerer. I midten er bakenden av to heiser
Stasjonen på Kongens Nytorv er i likhet med de andre metrostasjonene minimalistisk utfomet.[1]
Et nattlig syn på en viadukt langs med veien. I midten av bildet er en stasjon i glass.
En gatekrysning. På en trafikkøy er en heis ned til stasjonsområdet skiltet med "Nørreport" og ved siden av den er toppen av en rulletrapp
To personer ser opp på et tog som har stoppet ved en stasjon i hevet glass og betong

Liste over stasjoner på Københavns metro omfatter 22 metrostasjoner som inngår i Københavns metros to linjer, M1 og M2.

Københavns metro er et førerløst metrosystem som forbinder de danske byene København, Frederiksberg og Tårnby med hverandre. Den består av to linjer, M1 og M2. De deler spor mellom Vanløse og Christianshavn, hvorpå M1 bøyer av mot syd til Vestamager. M2 kjører sydøst mot Lufthavnen, som betjener Flyplassen i København.[2] Systemet ble bygget som en minimetro som supplerer byens øvrige banesystem, kalt S-tog.[3] Metroen ble åpnet i 2002, med flere stasjoner i 2003, og M2-strekningen til flyplassen ferdigstilt i 2007.[4] De to linjene er i alt 21 km lange, hvorav 10km befinnner seg i tunneler og 11 km. er hevet. Hver linje tar 23 minutter å reise fra en ende til den andre.[5] Cityringen befinner seg for øyeblikket under utbyggning og vil etter planen åpne i 2018. Den vil danne en 15.5 km sirkel rundt bykjernen, med en hel runde rundt på omtrent 25 minutter. Linje M3 vil kjøre rundt hele ringen, mens M4 bare vil betjene den østlige halvdelen.[6]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Systemet har 22 stasjoner,[2] hvorav ni befinner seg under bakken og 12 over.[7] Christianshavn tilbyr omstigningsmuligheter mellom de to metrolinjene; Flintholm, Nørreport og Vanløse tilbyr overgang til S-tog, mens overgang til regionaltog er mulig ved Lufthavnen, Nørreport og Ørestad.[2] Cityringen vil ha 17 stasjoner, med overgang til de øvrige linjene ved Christianshavn of Kongens Nytorv. De nye linjene vil også ha et stopp ved Københavns hovedbanegård, den største jernbanestasjonen i Denmark.[6] Systemet blir eid av Metroselskabet, et selskapet som igjen blir delvis eid av forvaltningen i København og Frederiksberg, og den danske stat. Metroen og dets 34 tog blir drevet av det private selskapet Metro Service.[8] Systemet har fire soner, og billettprisene varierer avhengig av antall soner en passasjer reiser gjennom.[9] Billettsystemet er integrert med kollektivtrafikksambandet Movia og det nasjonale jernbaneselskapet DSB.[10] I 2009 transporterte metroen 50 million passasjerer.[11]

Nåværende stasjoner[rediger | rediger kilde]

Denne listen omfatter stasjonene som ble innviet mellom 2002 og 2007. Tabellen viser stasjonsnavn, hvilke linjer som betjener den, om den befinner seg hevet eller underjordisk (nivået), reisetid i minutter til Nørreport, takstsone og overgangsmuligheter på stasjonen.[2][7]

Endestasjon
Omstigningsstasjon
Stasjon Linje Plan Åpnet Tid Sone Overgang
Amager Strand Mtom M2 bakkenivå 2007 10 3
Amagerbro Mtom M2 underjordisk 2002 5 1
Bella Center M1 hevet 2002 11 3
Christianshavn M1 M2 underjordisk 2003 3 1
DR Byen M1 hevet 2002 7 1, 3
Fasanvej M1 M2 underjordisk 2003 5 2
Femøren Mtom M2 hevet 2007 12 3
Flintholm M1 M2 hevet 2003 8 2 S-tog
Forum M1 M2 underjordisk 2003 2 1
Frederiksberg M1 M2 underjordisk 2003 3 1, 2
Islands Brygge M1 underjordisk 2002 5 1
Kastrup Mtom M2 hevet 2007 14 4
Kongens Nytorv M1 M2 underjordisk 2002 2 1
Lergravsparken Mtom M2 underjordisk 2002 7 1
Lindevang M1 M2 hevet 2003 7 2
Lufthavnen Mtom M2 hevet 2007 15 4 Regionaltog, Københavns lufthavn
Nørreport M1 M2 underjordisk 2002 0 1 Fjerntog, regionaltog, S-tog
Sundby M1 hevet 2002 9 3
Vanløse M1 M2 hevet 2003 9 2 S-tog
Vestamager M1 hevet 2002 14 3
Ørestad M1 hevet 2002 12 3 Regionaltog
Øresund Mtom M2 bakkenivå 2007 9 3

Fremtidige stasjoner[rediger | rediger kilde]

Foreslått linjekart over Københavns metro efter Cityringens innvielse

Tabellen lister stasjonene på den fremtidige Cityringen, hvilke linjer som vil betjene den og tilgjengelige omstigningsmuligheter. Alle M3 og M4 stasjoner vil være underjordiske.[6][12]

Stasjon Linje Overgang
Aksel Møllers Have M3
Gammel Strand M3 M4
Enghave Plads M3
Marmorkirken M3 M4
Frederiksberg M1 M2 M3
København H M3 M4 Fjerntog, regionaltog, S-tog, Københavns hovedbanegård
Kongens Nytorv M1 M2 M3 M4
Nuuks Plads M3
Nørrebro M3 M4 S-tog
Nørrebro Runddel M3
Frederiksberg Allé M3
Poul Henningsens Plads M3 M4
Rådhuspladsen M3 M4
Skjolds Plads M3 M4
Trianglen M3 M4
Vibenshus Runddel M3 M4
Østerport M3 M4 Fjerntog, regionaltog, S-tog

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Schwandl 2004: 6
  2. ^ a b c d Welcome to the Metro! (PDF). Metroselskabet (2008). Besøkt 20 desember 2009.
  3. ^ S-tog køreplan 2009 (Dansk) (PDF). DSB (2009). Besøkt 20 desember 2009.
  4. ^ Copenhagen Metro – the history. Metroselskabet. Besøkt 20 desember 2009.
  5. ^ About the Metro. Metroselskabet. Besøkt 20 desember 2009.
  6. ^ a b c Cityringen (Dansk) (PDF). Metroselskabet (2008). Besøkt 20 desember 2009.
  7. ^ a b Jensen 2002: 32–41
  8. ^ Metroens organisering (Dansk). Metroselskabet. Besøkt 20. desember 2009.
  9. ^ Priser og billetter (Dansk). Metroselskabet. Besøkt 30 January 2010.
  10. ^ Billetsamarbejde i Øresundsregionen (Dansk). Movia. Besøkt 20 desember 2009.
  11. ^ 2009 i Metroen (Dansk). m.dk. Besøkt 14. januar 2010.
  12. ^ «Navn på metrostation: Nuuks Plads», TV 2 (på dansk), 1. desember 2009. Besøkt 7. juni 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Copenhagen Metro – bilder, video eller lyd