Liste over byer i Litauen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over byer i Litauen.

Den største byen i Litauen er Vilnius med en befolkning på 541 824. I distriktet Vilnius bor 848 261 mennesker (pr. 1. Januar 2006). Dette er en fjerdedel av landets befolkning.

Offisielt finnes det nå 103 steder med bystatus i Litauen. Noen av disse er tettsteder med midlertidig bystatus. Tabellen inneholder alle byer med over 5000 innbyggere i følge folketellingene 12. januar 1989 og 6. april 2001, samt beregnet folketall for 1. januar 2006. Tallene viser innbyggere i selve byene uten forsteder.

Merk: Mange av disse byene var tidligere, særlig før 1918, kjent ved de tyske eller russiske navnene, som ofte er ganske så forskjellige fra de litauiske.

Liste[rediger | rediger kilde]

Byer i Litauen
Rangering Navn Innbyggere Fylke
Litauisk Tidligere navn 1989 2001 Beregnet 2006
1. Vilnius Vilna, Wilno 576.747 542.287 541.824 Vilnius
2. Kaunas Kowno, Kauen 418.087 378.943 360.637 Kaunas
3. Klaipėda Memel 202.929 192.954 187.316 Klaipėda
4. Šiauliai Szawle, Schaulen 145.629 133.883 129.037 Šiauliai
5. Panevėžys Poniewież, Poniewiesch 126.483 119.749 115.315 Panevėžys
6. Alytus Olita 73.015 71.491 69.145 Alytus
7. Marijampolė Mariampol 50.887 48.675 47.356 Marijampolė
8. Mažeikiai Możejki, Moscheiken 43.547 42.675 40.925 Telšiai
9. Jonava Janów 36.520 34.954 34.696 Kaunas
10. Utena Uciana 34.430 33.860 32.881 Utena
11. Kėdainiai Kiejdany, Kedahnen 33.840 32.048 31.308 Kaunas
12. Telšiai Telsze, Telsche 33.351 31.460 30.339 Telšiai
13. Visaginas Wisaginia 32.438 29.554 28.317 Utena
14. Tauragė Taurogi, Tauroggen 30.119 29.124 28.215 Tauragė
15. Ukmergė Wiłkomierz, Wilkomir 30.410 28.759 27.896 Vilnius
16. Plungė Płungiany, Plicken 22.535 23.646 23.137 Telšiai
17. Kretinga Kretynga, Krottingen 19.516 21.423 21.421 Klaipėda
18. Šilutė Szyłokarczma, Heydekrug 21.179 21.476 21.123 Klaipėda
19. Radviliškis Radziwiliszki, Radwilischken 21.263 20.339 19.799 Šiauliai
20. Palanga Połąga, Polangen 17.571 17.623 17.671 Klaipėda
21. Druskininkai Druskieniki 18.943 18.233 16.641 Alytus
22. Rokiškis Rokiszki, Rokischken 17.826 16.746 15.882 Panevėžys
23. Gargždai Gorżdy, Garsden 13.409 15.212 15.659 Klaipėda
24. Biržai Birże, Birsen 15.907 15.262 14.868 Panevėžys
25. Elektrėnai - 15.871 14.050 13.889 Vilnius
26. Kuršėnai Kurszany, Kurschenen 14.796 14.197 13.837 Šiauliai
27. Jurbarkas Jurbork, Georgenburg 14.310 13.797 13.522 Tauragė
28. Garliava Godlewo 12.420 13.322 13.520 Kaunas
29. Vilkaviškis Wyłkowyszki, Wilkowischken 13.829 13.283 13.027 Marijampolė
30. Raseiniai Rosienie, Rossieny 13.211 12.541 12.321 Kaunas
31. Lentvaris Landwarów 12.964 11.773 11.838 Vilnius
32. Anykščiai Onikszty, Onikschten 12.758 11.958 11.602 Utena
33. Grigiškės Grzegorzewo 11.610 11.448 11.567 Vilnius
34. Naujoji Akmenė Nowe Okmiany 13.500 12.345 11.567 Šiauliai
35. Prienai Preny 11.909 11.353 11.094 Kaunas
36. Joniškis Janiszki, Jonischken 11.773 11.329 10.999 Šiauliai
37. Kelmė Kielmy, Kelm 11.557 10.900 10.509 Šiauliai
38. Varėna Orany 12.291 10.845 10.473 Alytus
39. Kaišiadorys Koszedary, Koschedary 10.964 10.002 9.750 Kaunas
40. Pasvalys Pozwoł, Pasewalk 9.071 8.709 8.456 Panevėžys
41. Kupiškis Kupiszki, Kupischki 8.786 8.451 8.169 Panevėžys
42. Zarasai Jeziorosy, Sarasen 8.916 8.365 7.948 Utena
43. Skuodas Szkudy, Schoden 8.730 7.896 7.508 Klaipėda
44. Kazlų Rūda Kozłowa Ruda 7.715 7.401 7.273 Marijampolė
45. Širvintos Szyrwinty 7.442 7.273 7.122 Vilnius
46. Molėtai Malaty 6.843 7.221 7.003 Utena
47. Šalčininkai Soleczniki 6.480 6.722 6.576 Vilnius
48. Šakiai Szaki, Schaken 7.226 6.795 6.540 Marijampolė
49. Švenčionėliai Nowe Święciany 7.712 6.923 6.480 Vilnius
50. Pabradė Podbrodzie 7.360 6.525 6.347 Vilnius
51. Kybartai Kibarty, Kibarten 7.064 6.556 6.323 Marijampolė
52. Ignalina Ignalino 6.872 6.591 6.227 Utena
53. Šilalė Szyłele, Schillehlen 6.308 6.281 6.119 Tauragė
54. Pakruojis Pokroje, Pokroy 6.218 6.057 5.921 Šiauliai
55. Nemenčinė Niemenczyn 5.612 5.892 5.905 Vilnius
56. Švenčionys Święciany 6.469 5.684 5.625 Vilnius
57. Trakai Troki, Traken 6.703 5.725 5.441 Vilnius
58. Vievis Jewie 5.663 5.303 5.142 Vilnius
59. Kalvarija Kalwaria, Kalwarien 5.701 5.090 5.065 Marijampolė

Kart over byene[rediger | rediger kilde]

Alle byer i Litauen


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]