Liste over Gibraltars guvernører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Gibraltars guvernører er representant for den britiske monarken i det britiske oversjøiske territoriet Gibraltar. Guvernøren er utpekt av monarken etter råd fra Storbritannias regjering. Guvernøren opptrer som de facto statsoverhode, og han eller hun er ansvarlige for den formelle utnevnelse av statsministere, sammen med andre medlemmer av regjeringen etter et valg. Guvernøren har også hovedansvaret for beskyttelse og forsvar av Gibraltar.

Nåværende guvernør er viseadmiral Adrian Johns fra Royal Navy. Fram til i dag, har ingen kvinne vært Gibraltars generalguvernør.

Guvernøren har sitt eget guvernørflagg, som er det britiske unionsflagget med Gibraltars riksvåpen i en sirkel med en krans rundt i midten av flagget. Under hans offisielle opphold blir Union Jack og Gibraltars flagg heist.

Liste over Gibraltars generalguvernører[rediger | rediger kilde]

Periode innehaver av tittel Notater
24. juli 1704 Habsburgokkupasjonen Engelsk periode
24. juli 1704 til 4. august 1704 Admiral Sir George Rooke, Military commander Engelsk periode
4. august 1704 til 14. september 1705 Prins George av Hessen-Darmstadt, guvernør Engelsk periode
24. desember 1707 til 24. januar 1711 Brigadier-General Roger Elliott, guvernør Britisk periode Storbritannia opprettes.
24. januar 1711 til 13. juni 1713 Thomas Stanwix, guvernør
13. juni 1713 Spania overfører Gibraltar til Storbritannia
13. juni 1713 til 7. august 1713 Thomas Stanwix, guvernør
7. august 1713 til 20. oktober 1720 David Colyear, 1. Jarl av Portmore, guvernør
20. oktober 1720 til 2. februar 1727 Richard Kane, guvernør
2. februar 1727 til 13. mai 1730 Jasper Claytiln, guvernør
15. mai 1730 til 24. oktober 1739 Joseph Sabine, guvernør
24. oktober 1739 til 22. april 1740 Francis Columbine, guvernør
22. april 1740 til 1749 William Hargrave, guvernør
1749 til 31. mai 1754 Sir Humphrey Bland, guvernør
31. mai 1754 til 12. juni 1756 Thomas Fowke, guvernør
12. juni 1756 til 16. april 1757 James O'Hara, 2. Baron Tyrawley, guvernør
16. april 1757 til 28. april 1761 William Home, Earl of Home, guvernør
28. april 1761 til 23. juni 1761 John Tilovey, tilstedeværende guvernør
13. juni 1761 til 14. juni 1761 John Parslow, tilstedeværende guvernør
14. juni 1761 til. januar 1776 Edward Cornwallis, guvernør
Januar 1776 til 25. mai 1777 Robert Boyd, tilstedeværende guvernør 1. periode
25. mai 1777 til 14. juni 1787 George Augustus Eliott, guvernør
14. juni 1787 til juni 1790 George Augustus Eliott, 1. Baron Heathfield of Gibraltar, guvernør
Juni 1790 til oktober 1790 Sir Robert Boyd, tilstedeværende guvernør
Oktober 1790 til 13. mai 1794 Sir Robert Boyd, guvernør 2. periode
13. mai 1794 til 30. desember 1795 Charles Rainsford, guvernør
30. desember 1795 til 25. februar 1802 Charles O'Hara, guvernør
25. februar 1802 til 10. mai 1802 Charles Barnett, guvernør
24. mai 1802 til 23. januar 1820 HRH Prince Edward Augustus, The Duke of Kent
2. mai 1803 til 17. desember 1804 Sir Thomas Trigge, tilstedeværende guvernør For hertugen av Kent
17. desember 1804 til juni 1806 Henry Edward Fox, tilstedeværende guvernør For hertugen av Kent
Juni. 1806 til november 1806 James Drummond, tilstedeværende guvernør 1. periode; for hertugen av Kent
November 1806 til august 1808 Sir Hew Whitefoord Dalrymple, tilstedeværende guvernør For hertugen av Kent
August 1808 til mai 1809 James Drummond, tilstedeværende guvernør 2. periode; for hertugen av Kent
Mai 1809 til august 1809 Sir John Francis Cradock, tilstedeværende guvernør For hertugen av Kent
August 1809 til oktober 1809 John Smith, tilstedeværende guvernør For hertugen av Kent
Oktober 1809 til november 1809 Alex McKenzie Fraser, tilstedeværende guvernør For hertugen av Kent
November 1809 til 2. april 1814 Sir Colin Campbell, tilstedeværende guvernør For hertugen av Kent
3. april 1814 til 15. november 1821 Sir George Don, tilstedeværende guvernør 1. periode; for hertugen av Kent
29. januar 1820 til 1835 John Pitt, Earl of Chatham, guvernør
7. juni 1825 til 20. juni 1830 Sir George Don, tilstedeværende guvernør 2. periode; for jarlen av Chatham
Gibraltar blir en Britisk kronkoloni
20. juni 1830 til 10. mai 1831 Sir George Don, tilstedeværende guvernør 2. periode; for jarlen av Chatham
10. mai 1831 til 29. mai 1835 Sir William Houstilun, tilstedeværende guvernør For jarlen av Chatham
28. februar 1835 til 11. oktober 1842 Sir Alexander George Woodford, guvernør
11. oktober 1842 til 12. desember 1848 Sir Robert Thomas Wilson, guvernør
12. desember 1848 til 26. juni 1855 Sir Robert William Gardiner, guvernør
26. juni 1855 til 5. mai 1859 Sir James Fergusson, guvernør
5. mai 1859 til 21. september 1865 Sir William John Codringtiln, guvernør
21. september 1865 til 25. juni 1870 Sir Richard Airey, guvernør
25. juni 1870 til 23. juni 1876 Sir William Fenwick Williams, guvernør
23. juni 1876 til 3. januar 1883 Robert Napier, 1. Baron Napier of Magdala, guvernør
3. januar 1883 til 2. november 1886 Sir John Miller Adye, guvernør
2. november 1886 til 23. august 1890 Sir Arthur Edward Hardinge, guvernør
23. august 1890 til 27. januar 1891 Sir Leicester Smyth, guvernør
27. januar 1891 til 31. mars 1891 H.R.L. Newdigate, tilstedeværende guvernør
31. mars 1891 til 27. juni 1893 Sir Lothian Nicholson, guvernør
27. juni 1893 til 7. august 1893 G.J. Smart, tilstedeværende guvernør
7. august 1893 til 22. mai 1900 Sir Robert Biddulph, guvernør
22. mai 1900 til 1. august 1905 Sir George Stuart White, guvernør
1. august 1905 til 30. juni 1910 Sir Frederick William Edward Forestier Forestier-Walker, guvernør
30. juni 1910 til 11. juni 1913 Sir Archibald Hunter, guvernør
11. juni 1913 til 9. juni 1918 Sir Herbert Scott Gould Miles, guvernør
9. juni 1918 til 26. mai 1923 Sir Horace Lockwood Smith-Dorrien, guvernør
26. mai 1923 til 13. august 1928 Sir Charles Carmichael Monro, guvernør
13. august 1928 til 13. mai 1933 Sir Alexander John Godley, guvernør
13. mai 1933 til 12. august 1938 Sir Charles Haringtiln Haringtiln, guvernør
12. august 1938 til 11. juni 1939 Sir Edmund Ironside, guvernør
11. juni 1939 til 14. mai 1941 Sir Clive Gerard Liddell, guvernør
14. mai 1941 til 31. mai 1942 John Vereker, 6. vicomte Gort, guvernør
31. mai 1942 til 1943 Noel Mason-Macfarlane, guvernør
1943 til 14. februar 1944 Sir Noel Mason-Macfarlane, guvernør
14. februar 1944 til 8. februar 1947 Sir Ralph Eastwood, guvernør
8. februar 1947 til 23. april 1952 Sir Kenneth Arthur Noel Anderson, guvernør
23. april 1952 til 6. mai 1955 Sir George Holmes Alexander MacMillan of MacMillan, guvernør
6. mai 1955 til 16. april 1958 Sir Harold Redman, guvernør
16. april 1958 til 8. juni 1962 Sir Charles Frederic Keightley, guvernør
8. juni 1962 til 5. august 1965 Sir Alfred Dudley Ward, guvernør
5. august 1965 til mars 1969 Sir Gerald William Lathbury, guvernør
Mars 1969 til 3. oktober 1973 Sir Varyl Cargill Begg, guvernør
3. oktober 1973 til 30. mai 1978 Sir John Grandy, guvernør
30. mai 1978 til 26. oktober 1982 Sir William Jackson, guvernør
Gibraltar status som kronkoloni opphørte, ettersom betegnelsen for britiske kolonier skiftet navn i 1981
26. oktober 1982 til 19. november 1985 Sir David Williams, guvernør
19. november 1985 til desember 1989 Sir Peter Terry, guvernør
Desember 1989 til april 1993 Sir Derek Reffell, guvernør
April 1993 til 5. desember 1995 Sir John Chapple, guvernør
5. desember 1995 til 19. februar 1997 Sir Hugo White, guvernør
24. februar 1997 til 5. april 2000 Sir Richard Luce, guvernør
5. april 2000 til 16. mai 2003 David Durie, guvernør (Sir David Durie fra 1. januar 2003)
Gibraltar skiftet fra 2002 status til oversjøisk territorium
16. mai 2003 til 27. mai 2003 David Blunt, tilstedeværende guvernør
27. mai 2003 til 17. juni 2006 Sir Francis Richards, guvernør
17. juni 2006 til 27. september Philip Bartiln, tilstedeværende guvernør
27. september 2006 til 21. oktober 2009 Sir Robert Fulton, guvernør
21. oktober 2009 til 26. oktober 2009 Leslie Pallett, fungerende guvernør
21. oktober 2009 til i dag Adrian Johns, guvernør