Liste over Costa Ricas presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er ei liste over Costa Ricas presidenter.

Den følgende tabellen viser landets presidenter og statssjefer siden Mellom-Amerikas selvstendighet fra Spania og Mexico. Fra 1823 til 1839 var Costa Rica en stat i Den mellomamerikanske føderasjonen; etter dette har Costa Rica vært en selvstendig nasjon.

Costa Ricas statssjefer   Periode     Parti   Merknader
Juan Mora Fernández 18251833 To etterfølgende perioder; gjenvalgt i 1829.
José Rafael de Gallegos y Alvarado 18331835
Manuel Fernández Chacón 1835
Braulio Carrillo Colina 18351837 Første periode.
Manuel Aguilar Chacón 18371838
Braulio Carrillo Colina 18381842 Andre periode.
Francisco Morazán Quesada apr–sep 1842 Avsatt etter opprør; henretta 15. september 1842.
Antonio Pinto Soares sept 1842 Tok makta ved opprør og gikk av etter kort tid.
José María Alfaro Zamora 18421844 Første periode.
Francisco María Oreamuno Bonilla 18441846
José María Alfaro Zamora 18461847 Andre periode.
José María Castro Madriz 18471848
 Costa Ricas presidenter     Periode     Parti   Merknader
José María Castro Madriz 18481849 «Republikkens grunnlegger». Første periode.
Miguel Mora Porras 1849
Juan Rafael Mora Porras 18491859
José María Montealegre Fernández 18591863
Jesús Jiménez Zamora 18631866 Første periode.
José María Castro Madriz 18661868 Andre periode.
Jesús Jiménez Zamora 18681870 Andre periode.
Bruno Carranza Ramírez apr–aug 1870 Statskupp.
Tomás Guardia Gutiérrez 18701876 Første periode.
Aniceto Esquivel Sáenz mai–juli 1876 Statskupp.
Vicente Herrera Zeledón 18761877
Tomás Guardia Gutiérrez 18771882 Andre periode.
Saturnino Lizano Gutiérrez 1882
Próspero Fernández Oreamuno 18821885 Døde under presidentperioden.
Bernardo Soto Alfaro 18851890 Innsatt av seg selv i 1886.
José Joaquín Rodríguez Zeledón 18901894
Rafael Yglesias Castro 18941902 To etterfølgende perioder.
Ascensión Esquivel Ibarra 19021906
Cleto González Víquez 19061910 Første periode.
Ricardo Jiménez Oreamuno 19101914 Sønn av Jesús Jiménez Zamora. Første periode.
Alfredo González Flores 19141917 Avsatt av Tinoco i statskupp.
Federico Tinoco Granados 19171919 To etterfølgende perioder. Styrta av opprør.
Juan Bautista Quirós Segura aug–sep 1919 Tvunget til å gå av av USAs regjering.
Francisco Aguilar Barquero 19191920 Diktatorisk styre
Julio Acosta García 19201924
Ricardo Jiménez Oreamuno 19241928 Andre periode.
Cleto González Víquez 19281932 Andre periode.
Ricardo Jiménez Oreamuno 19321936 Tredje periode.
León Cortés Castro 19361940
Rafael Ángel Calderón Guardia 19401944
Teodoro Picado Michalski 19441948
Santos León Herrera april 1948–mai 1948
José Figueres Ferrer 19481949 PLN Kom til makta under borgerkrig. Kom tilbake som valgt president etter at regjeringa hadde blitt omorganisert. Første periode.
Luis Rafael Otilio Ulate Blanco 19491953
José Figueres Ferrer 19531958 PLN Andre periode.
Mario Echandi Jiménez 19581962
Francisco Orlich Bolmarcich 19621966 PLN
José Joaquín Trejos Fernández 19661970
José Figueres Ferrer 19701974 PLN Tredje periode. Gjenvalg ikke tillatt.
Daniel Oduber Quirós 19741978 PLN
Rodrigo Alberto Carazo Odio 19781982 PUSC
Luis Alberto Monge Álvarez 19821986 PLN
Óscar Arias Sánchez 19861990 PLN Første periode; vinner av Nobels fredspris i 1987.
Rafael Ángel Calderón Fournier 19901994 PUSC Sønn av Rafael Ángel Calderón Guardia.
José María Figueres Olsen 19941998 PLN Sønn av José Figueres Ferrer.
Miguel Ángel Rodríguez Echeverría 19982002 PUSC
Abel Pacheco de la Espriella 20022006 PUSC Gjenvalg tillatt igjen.
Óscar Arias Sánchez 20062010 PLN Andre periode.
Laura Chinchilla Miranda 20102014 PLN
Luis Guillermo Solís Rivera 2014 PAC