Liste over Arnold Schönbergs verker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over Arnold Schönbergs verker.

Verk med opusnummer[rediger | rediger kilde]

  • Op. 1, Zwei Lieder (1898)
    1. Dank. (Karl von Levetzow)
    2. Abschied. (Karl von Levetzow)
  • Op. 2, Vier Lieder (1899)
    1. Erwartung [Expectation] (Richard Dehmel)
    2. Jesus bettelt [Give me your golden comb, or, Jesus pleads] (Richard Dehmel)
    3. Erhebung [Exaltation] (Richard Dehmel)
    4. Waldsonne [Forest sun] (Johannes Schlaf)
  • Op. 3, Sechs Lieder (1899–1903)
  • Op. 4, Verklärte Nacht (1899)
  • Op. 5, Pelleas et Melissande (1902–03)
  • Op. 6, Acht Lieder (1903–05)
    1. Traumleben [Dream life] (Julius Hart) (1903)
    2. Alles [Everything] (Richard Dehmel) (1905)
    3. Mädchenlied [Maiden's song] (Paul Remer) (1905)
    4. Verlassen [Forsaken] (Hermann Conradi) (1903)
    5. Ghasel [Ghazal] (Gottfried Keller) (1904)
    6. Am Wegrand [By the roadside] (John Henry Mackay) (1905)
    7. Lockung [Seduction] (Kurt Aram) (1905)
    8. Der Wanderer [The wanderer] (Friedrich Nietzsche) (1905)
  • Op. 7, Strykekvartett nr. 1 i d-moll (1904–05)
    1. Hauptteil
    2. »Scherzo«
    3. »Adagio«
    4. »Rondo. Finale«
  • Op. 8, Sechs orkesterlieder (1903–05)
    1. Natur. [Nature] (Heinrich Hart) (1903–1904)
    2. Das Wappenschild. [The escutcheon] (Fliegendes Blatt aus »Des Knaben Wunderhorn«) (1903–1904)
    3. Sehnsucht. [Longing] (aus »Des Knaben Wunderhorn«) (1905)
    4. »Nie war ich, Herrin, müd...«  [Never mistress did I grow tired] (Petrarca) (1904–1905)
    5. »Voll jener Süße...«  [Full of that sweetness] (Petrarca) (1904–190
    6. »Wenn Vöglein klagen...«  [Elegy of little birds] (Petrarca) (1904–1905)
  • Op. 9, Kammersymfoni nr. 1 i E-dur (1906)
  • Op. 10, Strykekvartett nr. 2 (1907)
    1. movement: Mäßig (moderato)
    2. movement: Sehr rasch
    3. movement: Litanei (Stefan George). Langsam
    4. movement: Entrückung (Stefan George). Sehr langsam
  • Op. 11, Drei Klavierstücke (1902/11)
  • Op. 12, Zwei Balladen for sang og klaver (1907)
    1. Jane Grey (Heinrich Ammann)
    2. Der verlorene Haufen [The lost brigade] (Viktor Klemperer)
  • Op. 13, Friede auf Erden, kor a cappella (1907)
  • Op. 14, Zwei Lieder(1907–08)
    1. Ich darf nicht dankend... [I may not thank] (aus »Waller im Schnee« von Stefan George) (1907)
    2. In diesen Wintertagen [In these Winter days] (Georg Henckel) (1908)
  • Op. 15, 15 Gedichte aus Das Buch der hängenden Gärten (1908–09)
    1. »Unterm Schutz von dichten Blättergründen...« [In the shade of thickmeshed bush and tree]
    2. »Hain in diesen Paradiesen...« [Groves in blissful paradises]
    3. »Als Neuling trat ich ein in dein Gehege...«  (1908) [A callow youth when first I came to know you]
    4. »Da meine Lippen reglos sind und brennen...«  (1908) [Now that my lips are mute with shame and burning]
    5. »Saget mir auf welchem Pfade...«  (1908) [Tell me then what path she takes today]
    6. »Jedem Werke bin ich fürder tot...«  (1908) [Now I'm dead to duty and men's deeds]
    7. »Angst und Hoffen wechselnd sich beklemmen...«  (1908) [Fear and hope in turn claw at my throat]
    8. »Wenn ich heut nicht deinen Leib berühre...«  (1908) [If today I do not touch your body]
    9. »Streng ist uns das Glück und spröde...« [Austere is our joy and stony]
    10. »Das schöne Beet betracht ich mir im Harren...« [My waiting eyes rest on the lovely flowerbed]
    11. »Als wir hinter dem beblümten Tore...« [When we hidden behind the flowergrown gate]
    12. »Wenn sich bei heilger Ruh in tiefen Matten...« [When in blessed rest in deepslung hammocks]
    13. »Du lehnest wider eine Silberweide...«  (1908) [You lean against a silver willow]
    14. »Sprich nicht mehr von dem Laub...«  [Speak no more about the leaves]
    15. »Wir bevölkerten die abend-düstern Lauben...«  (1909)[We blissfully strolled through the evening-darkling foliage]
  • Op. 16, Fem orkesterstykker (1909/22)
    1. Vorgefühle [Premonitions]
    2. Vergangenes [Bygone]
    3. Farben [Colors]
    4. Peripetie [Climax]
    5. Das obligate Rezitativ [The obligatory recitative]
  • Op. 17, Erwartung (1909)
  • Op. 18, Die Glückliche Hand, musikkdrama (1910–13)
  • Op. 19, Sechs kleine Klavierstücke (1911)
    1. Leicht, zart [Light, tender]
    2. Langsam [Slow]
    3. Sehr langsam [Very slow]
    4. Rasch, aber leicht [Quick but light]
    5. Etwas rasch [Somewhat quick]
    6. Sehr langsam [Very slow]
  • Op. 20, Herzgewächse (1911)
  • Op. 21, Pierrot Lunaire (1912)
    1. Mondestrunken [Moondrunk]
    2. Colombine [Columbine]
    3. Der Dandy [The dandy]
    4. Eine blasse Wäscherin [A pallid laundrymaid]
    5. Valse de Chopin [Waltz of Chopin]
    6. Madonna
    7. Der kranke Mond [The sick moon]
    8. Nacht (Passacaglia) [Night]
    9. Gebet an Pierrot [Prayer to Pierrot]
    10. Raub [Theft]
    11. Rote Messe [Red mass]
    12. Galgenlied [Gallows' song]
    13. Enthauptung [Beheading]
    14. Die Kreuze [The crosses]
    15. Heimweh [Nostalgia]
    16. Gemeinheit [Mean trick]
    17. Parodie [Parody]
    18. Der Mondfleck [The moon fleck]
    19. Serenade
    20. Heimfahrt [Journey home]
    21. O alter Duft [Oh ancient scent]
  • Op. 22, 4 orkesterlieder (1913–16)
    1. Seraphita (Ernest Dowson, Deutsch von Stefan George) (1913)
    2. Alle welche dich suchen [All who seek you] (aus »Das Stunden-Buch« von Rainer Maria Rilke) (1914)
    3. Mach mich zum Wächter deiner Weiten [Make me the guardian of your wanderings] (aus »Das Stunden-Buch« von Rainer Maria Rilke) (1914–1915)
    4. Vorgefühl [Premonition] (aus »Das Stunden-Buch« von Rainer Maria Rilke) (1916)
  • Op. 23, Fem klaverstykker (1920–23)
    1. Sehr langsam (1920)
    2. Sehr rasch (1920)
    3. Langsam (1923)
    4. Schwungvoll (1920/1923)
    5. Walzer (1923)
  • Op. 24, Serenade (1920–23)
    1. Marsch (1921)
    2. Menuett. Trio (1921–1923)
    3. Variationen. Thema (1920)
    4. Sonett Nr. 217 von Petrarca (1922–1923)
    5. Tanzscene (1920–1923)
    6. Lied (ohne Worte) (1923)
    7. Finale (1923)
  • Op. 25, Klaviersuite (1921–23)
    1. Präludium (1921)
    2. Gavotte (1923) – 3. Musette (1923)
    3. Intermezzo (1921–1923)
    4. Menuett. Trio (1923)
    5. Gigue (1923)
  • Op. 26, Blåsekvintett (1923–24)
    1. Schwungvoll (1923)
    2. Anmutig und heiter; Scherzando (1923)
    3. Etwas langsam (poco Adagio) (1924)
    4. Rondo (1924)
  • Op. 27, Vier Stücke for gemischten kor(1925)
    1. Unentrinnbar [Inescapable] (Arnold Schönberg)
    2. Du sollst nicht, du mußt [You should not, you must] (Arnold Schönberg)
    3. Mond und Menschen [Moon and man] (von Tschan-Jo-Su aus: »Die chinesische Flöte«)
    4. Der Wunsch des Liebhabers [The wish of the lover] (von Tschan-Jo-Su aus: »Die chinesische Flöte«)
  • Op. 28, Drei Satiren for gemischten kor(1925–26)
    1. Am Scheideweg [At the crossroads] (Arnold Schönberg) (1925)
    2. Vielseitigkeit [Versatility] (Arnold Schönberg) (1925)
    3. Der neue Klassizismus [The new classicism] (Arnold Schönberg) (1925)
  • Op. 29, Suite (1925–26)
    1. Ouverture. Allegretto (1925–1926)
    2. Tanzschritte. Moderato (1925)
    3. Thema mit Variationen (1925)
    4. Gigue (1925–1926)
  • Op. 30, Strykekvartett nr. 3 (1927)
    1. Moderato
    2. Adagio
    3. Intermezzo. Allegro moderato
    4. Rondo. Molto moderato
  • Op. 31, Variasjoner for orkester (1926–28)
    • Introduktion: Mäßig, ruhig
    • Thema: Molto moderato
    • 1. Variation: Moderato
    • 2. Variation: Langsam
    • 3. Variation: Mäßig
    • 4. Variation: Walzertempo
    • 5. Variation: Bewegt
    • 6. Variation: Andante
    • 7. Variation: Langsam
    • 8. Variation: Sehr rasch
    • 9. Variation: L’istesso tempo; aber etwas langsamer
    • Finale: Mäßig schnell
  • Op. 32, Von heute auf Morgen (enakters opera) (1928–29)
  • Op. 33, Klavierstücke (1929/31)
    • op. 33a: Mäßig
    • op. 33b: Mäßig langsam
  • Op. 34, Begleitungsmusik zu einer Lichtspielscene (1929–30)
  • Op. 35, Sechs Stücke for Männerchor (1929–30)
    1. Hemmung (Arnold Schönberg) [Restraint] (1930)
    2. Das Gesetz (Arnold Schönberg) [The law] (1930)
    3. Ausdrucksweise (Arnold Schönberg) [Expression] (1930)
    4. Glück (Arnold Schönberg) [Luck] (1929)
    5. Landsknechte (Arnold Schönberg) [Trooper] (1930)
    6. Verbundenheit (Arnold Schönberg) [Obligation] (1929)
  • Op. 36, Fiolinkonsert (1934–36)
    1. Poco allegro
    2. Andante grazioso
    3. Finale. Allegro
  • Op. 37, Strykekvartett nr. 4 (1936)
  • Op. 38, Kammersymfoni nr. 2 i ess-moll (1906–39)
    1. Adagio
    2. Con fuoco
  • Op. 39, Kol nidre (1938)
  • Op. 40, Variations on a Recitative for Organ (in D) (1941)
    • (Thema)
    • Variation I
    • Variation II
    • Variation III
    • Variation IV
    • Variation V
    • Variation VI
    • Variation VII
    • Variation VIII
    • Variation IX
    • Variation X
    • Cadenza (Fuge)'
  • Op. 41, Ode to Napoleon Buonaparte (1942)
  • Op. 42, Klaverkonsert (1942)
    1. Andante
    2. Molto allegro
    3. Adagio
    4. Giocoso (moderato)
  • Op. 43, Theme and Variations for Full Band (1943)
    • (Thema). Poco allegro
    • 1st variation
    • 2nd variation: Allegro molto
    • 3rd variation: Poco adagio
    • 4th variation: Tempo di valse
    • 5th variation: Molto moderato
    • 6th variation: Allgero
    • 7th variation: Moderato Finale: Moderato
  • Op. 44, Prelude for Mixed Chorus and Orchestra (1945)
  • Op. 45, String Trio (1946)
    1. Part 1 (bar 1)
    2. Episode 1 (bar 52)
    3. Part 2 (bar 133)
    4. Episode 2 (bar 180)
    5. Part 3 (bar 208)
  • Op. 46, A Survivor from Warsaw (1947)
  • Op. 47, Fantasi for fiolin med klaverakkompagnement (1949)
    1. sats
    2. sats
  • Op. 48, Drei Lieder (1933)
    1. Sommermüd [Summer's weariness] (Jakob Haringer)
    2. Tot [Death] (Jakob Haringer)
    3. Mädchenlied [Maiden's song] (Jakob Haringer)
  • Op. 49, Drei Volksliedsätze (1948)
    1. »Es gingen zwei Gespielen gut...« [Two friends went strolling]
    2. »Der Mai tritt ein mit Freuden...«[May arrives with joy]
    3. »Mein Herz in steten Treuen...« [My heart is always faithful]
  • Op. 50A, Dreimal Tausend Jahre, * Op. 50A (1949)
  • Op. 50B, De Profogis, * Op. 50B (1950)
  • Op. 50C, Moderen Psalmen, * Op. 50C (1950)

Verk uten opusnummer[rediger | rediger kilde]

Vokalmusikk[rediger | rediger kilde]

Opera[rediger | rediger kilde]

  • Moses og Aron (Opera i tre akter) (1926–1932)

Korverk[rediger | rediger kilde]

  • Gurre-Lieder for solister, kor og Orchester von Jens Peter Jacobsen (1900–1911)
  • Lied der Waldtaube for kammerorkester (1922)
  • Die Jakobsleiter, oratorium for solister, to kor og orkester (1917–1922/1944) (Ufullført)
  •  »Viel tausend Blümlein auf der Au...« for firestemmig blandet kor(udatert ungdomsverk)
  •  »Friedlicher Abend senkt sich aufs Gefilde...« tostemmig Kanon (udatert ungdomsverk)
  •  »Ei du Lütte« (1895/96)
  • Drei kanonische Chöre zu vier Stimmen nach Sprüchen von Johann Wolfgang von Goethe (1905)
  •  »Der deutsche Michel« Schlachtlied. For mannskor a cappella (1915–1916)
  •  »Wer mit der Welt laufen will, muß Zeit haben...« (1926–1934)
  • (8 Kanoner med egne tekster)
  • (Goethe-tekster som stemmig kanon for blandet kor) (1916)

Sanger[rediger | rediger kilde]

  • Erste Lieder (1896)
  • Sieben Lieder (1893–1896)
  • Frühe Lieder
  • Brettl-Lieder (1901)
  • Lied »Deinem Blick mich zu bequemen...«  (1903)
  • Lied »Gedenken« (udatert)
  • Lied »Am Strande«  (1909)
  • Lied »Es ist ein Flüstern...«  (udatert)


Instrumentalmusikk[rediger | rediger kilde]

Klaver- og orgelverk[rediger | rediger kilde]

  • Lied ohne Worte, for klaver (udatert ungomsverk)
  • Drei Klavierstücke (1894)
  • Sechs Stücke for 4-hendig klaver (1895–1896)
  • Sonata for Organ (ufullført, 1941)

Kammerverk[rediger | rediger kilde]

  • Romance Ré mineur pour deux violons et alto (udatert ungdomsverk)
  • Presto (C-Dur) (udatert)
  • Alliance waltz, for to fioliner (1882)
  • Sonnenschein-Polka, for to fioliner (1882)
  • 3 »Lieder ohne Worte« for to fioliner (1882)
  • Stück (d-Moll) for fiolin og klaver (1893/94)
  • Scherzo (F-Dur) for strykekvartett (1897)
  • Quartett (D-Dur) for strykekvartett (1897)
  • Drei Stücke for kammerensemble (1910)
  • Marsch – »Die eiserne Brigade« for strykekvartett og klaver (1916)
  • Weihnachtsmusik for to fioliner, cello, klaver og harmonium (1921)
  • »Ein doppelt Spiegel- und Schlüsselkanon, for vier Stimmen gesetzet, auf niederlandsche Art«  (1922)
  • Unendlicher vierstimmiger Kanon (1926)
  • Vierstimmiger Mensurkanon in C-Dur (1926)
  • »Canon – 3stimmig in 3 Tonarten« »Genossenschaft Deutscher Ton-Setzer« (1928)
  • Gratulations-Rätselkanon zur 40-Jahr-Feier des Concertgebouworkest Amsterdam (1928)
  • Einstimmiger, viertaktiger, mit zwei Schlüsseln und spiegelnd notierter Gratulationskanon (1931)
  • Vierstimmiger Satz (in A-Dur), dessen beide Außenstimmen einen Spiegelkanon bilden (1931)
  • Vierstimmiger Spiegelkanon (A-Dur) (1931)
  • Vierstimmiger Spiegelkanon (A-Dur) für Streichquartett (undatiert)
  • »Doppelkanon in der Unterquint und im Spiegelbild« (1932)
  • Dreistimmiger Rätselkanon für Carl Engel 1 (1933)
  • Dreistimmiger Rätselkanon für Carl Engel 2 (1933)
  • Vierstimmiger unendlicher Kanon im mehrfachen Kontrapunkt (1933)
  • Vierstimmiger Spiegelkanon (a-moll) (1933)
  • Vierstimmiger doppelter Spiegelkanon (in zwei Fassungen) (1933)
  • Dreistimmiger Rätselkanon (1934)
  • Vierstimmiger Rätselkanon eine Stimme ohne Schlüssel notiert, jedoch in vier verschiedenen Schlüsseln und drei verschiedenen Zeitmaßen aufzuführen (1934)
  • Vierstimmiger unendlicher Rätselkanon (1934)
  • Geburtstagskanon für Dr. David Josef Bach (1934)
  • Vierstimmiger unendlicher Kanon für Rudolph Ganz (1934)
  • Vierstimmiger Spiegelkanon in C-Dur (1934)
  • Vierstimmiger Spiegelkanon in h-Moll (vermutlich 1934)
  • Siebenstimmiger Spiegelkanon (1934)
  • Rätsel- und Spiegelkanon (in zwei Fassungen) (1934)
  • Vierstimmiger Rätselkanon einzige Stimme im Baßschlüssel notiert, jedoch in vier verschiedenen Schlüsseln aufzuführen (udatert, 1934?)
  • Man mag über Schönberg denken, wie man will: Vierstimmiger kanonischer Satz (1935)
  • Vierstimmiger unendlicher Kanon für Alban Berg (1935)
  • Vierstimmiger Spiegel- und Doppelkanon (1936)
  • Vierstimmiger unendlicher Satz, dessen einzelne Abschnitte Motive in zweierlei Maß in zwei verschiedenen Stimmen miteinander kontrapunktisch verknüpft (1938)
  • Vierstimmiger Satz, der mit seiner rückläufigen auf den Kopf gestellten Gestalt identisch ist (1943)
  • Vierstimmiger unendlicher Doppelkanon (1945)
  • Vierstimmiger unendlicher Kanon zur Geburt von Richard Rodzinki (1945)
  • Vierstimmiger Kanon für Alma Mahler-Werfel (1949)

Orkesterverk[rediger | rediger kilde]

  • Notturno für Streicher und Harfe (1896) (også kjent som Adagio für Harfe und Streicher)
  • Gavotte und Musette (im alten Style) for strykeorkester (1897)
  • Suite im alten Stile, (G-Dur) for strykeorkester (1934)


Arrangementer[rediger | rediger kilde]

Instrumentasjoner/orkestreringer[rediger | rediger kilde]

  • Johann Sebastian Bach: Choralvorspiel: »Komm, Gott, Schöpfer, Heiliger Geist« (BWV 667). Stort orkester (1922)
  • Johann Sebastian Bach: Choralvorspiel: »Schmücke Dich, o liebe Seele« (BWV 654). Stort orkester (1922)
  • Johann Sebastian Bach: Präludium og Fuge in Es-Dur for orgel (BWV 552). Orkester (1928)
  • Johann Sebastian Bach: »Wachet auf, ruft uns die Stimme«, (2. koral fra kantate med samme navn). Stort orkester (Fragment)
  • Ludwig van Beethoven: »Adelaide«. Orkester (1912)
  • Johannes Brahms: Klaverkvartett, g-moll, op. 25. Stort orkester (1937)
  • Luigi Denza: Funiculi, Funicula. Stemme og lite ensemble (1921)
  • Heinrich van Eyken: Lied der Walküre. Orkester (1902)
  • Carl Loewe: »Der Nöck«, op. 129 Nr. 2. Orkester (1912)
  • Max Reger: Romantische Suite, op. 125 (1919/20)
  • Heinrich Schenker: Vier Syrische Tänze, for orkester (1903)
  • Franz Schubert: »Der Lindenbaum«. Stort orkester (Fragment, udatert)
  • Franz Schubert: »Drei Lieder«. Stort orkester (1912)
  • Johann Sioly: Weil i a alter Drahrer bin. Stemme og lite ensemble (1921)
  • Bogumil Zepler: Mädchenreigen, op.33. Orkester (1902)
  •  »Kaiserlicher Grenadiermarsch«. Stort orkester (Fragment, 1916)
  •  »Österreichischer Grenadier-Marsch von Neipperg«. Stort orkester (Fragment, 1916)
  • Ferruccio Busoni: »Berceuse, élègiaque. Des Mannes Wiegenlied am Sarg seiner Mutter«, op. 42 for fløyte, klarinett, harmonium, klaver og strykekvartett (ca. 1919-1921)
  • Gustav Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen, for lite ensemble (1920)
  • Gustav Mahler: Lied von der Erde, for lite ensemble (Fragment, 1921)
  • Johann Strauss: Rosen aus dem Süden, op. 388 for harmonium, klaver og strykekvartett (1921)
  • Johann Strauss: Lagunenwalzer, op. 411 for harmonium, klaver og strykekvartett (1921)
  • Johann Strauss: Kaiser-Walzer, op. 437 for fløyte, klarinett, klaver og strykekvartett (1925)
  • Franz Schubert: Ständchen, for klarinett, fagott, mandolin, gitar og strykekvartett (1921)
  • Franz Schubert: »Santa Lucia« og 2 småstykker (Suleika-Lieder) for fiolin, bratsj, cello, mandoline, gitar og klaver (1921)
  • Franz Schubert: »Die Post«
  • Folkesang: »Gesegne dich Laub« for sang og klaver (1929)
  • Alexander Zemlinsky: Strykekvartett Nr. 2, op. 15 for 2 klaver (Fragment)

Konserter og sonater[rediger | rediger kilde]

Basso continuo[rediger | rediger kilde]

Klaveruttog[rediger | rediger kilde]

Korarrangementer[rediger | rediger kilde]

  • 3 folkesanger (15. og 16. århundre), for firstemmig bl.kor a cappella (1928 / 1929):
    1.  »Es gingen 2 Gespielen gut«
    2.  »Herzliebchen Lieb, durch Scheiden«
    3.  »Schein uns, du liebe Sonne«
  • 4 tyske folkesanger (15. og 16. århundre), sang og klaversats (1929):
    1.  »Der Mai tritt mit Freuden«
    2.  »Es gingen 2 Gespielen gut«
    3.  »Mein Herz in steten Treuen«
    4.  »Mein ist mir gemenget«


Fragmenter og skisser[rediger | rediger kilde]



Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]