Lille Vandve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lille Vandve, offisielt Liss-Vandve, er ei lita øy i Dønna kommune på Helgelandskysten.

Det har i årenes løp bodd opp til et ti-talls familier på øya. Disse har primært livnært seg av fiske og litt jordbruk. Avstanden til gode fiskefelter som for eksempel Åsvær, er kort, og mange tok veien dit i sesongene. Øya er noe karrig, men ga likevel mulighet for et par kyr og noen sauer i hver husstand.

Adventistene[rediger | rediger kilde]

Syvendedagsadventistene har tidligere drevet barneskole på øya i tilknytning til Sion, som var adventistenes kirke på øya. Skolen ble drevet i noen år tidlig på 1900-tallet, for så å bli startet opp igjen i 1952. Elevgrunnlaget var barn av adventistfamilier i området, primært fra øya Havstein og Lille Vandve. Det dreide seg om ca. 15 elever totalt i denne perioden. I 1959 ble den nedlagt for godt, blant annet på grunn av manglende elevgrunnlag. Etter at skolen ble nedlagt, måtte alle barna dra på den offentlige skolen på Vandve.

Skolen hadde bare en lærer. De første par årene fra 1952 var Gunnar Gustavsen lærer, og i to påfølgende korte perioder fram til nedleggelsen i 1959, var Gunnar Olsen (Myrmo) og Ingvald Frantzen lærere.

Menigheten[rediger | rediger kilde]

Menigheten hadde samling på «Sion» hver sabbat året rundt til bibelstudium og gudstjeneste. De fleste adventistene i området bodde enten på Lille Vandve eller Havstein. For dem som ikke bodde på øya, ble det benyttet robåt eller sjark for å komme seg til kirka.

Rundt år 1900, organiserte br. O. A. Johnsen Lille Vandve adventistmenighet. Helt fram til 1970-tallet samlet menigheten seg til gudstjeneste på Sion. Etter hvert som de unge flyttet fra øyene og inn til tettere befolkede områder, og den eldre generasjonen begynte å dø ut, ble Sion mindre og mindre benyttet. I 1984 ble det besluttet at menigheten skulle få sitt tilhold i Sandnessjøen, og det ble kjøpt et hus i Nessgata som skulle tjene som kirke.

Samme året (1984) ble Sion solgt til Arthur Johansen (Bodø). En lang æra med Sion på adventistmenighetens hender var over.

I 1998 skiftet Sion igjen eier. Det var Berit Ås, tidligere stortingsrepresentant for SV, som ble kjøper. Hun har lagt stor vekt på å vedlikeholde huset, og bevare det mest mulig i samme stil som det opprinnelig hadde.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • O. Jordahl, Femtiårs jubileum i Lille Vandve menighet, Evangeliets Sendebud, 1948 nr. 10 s. 2.