Leiv Bakketeig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leiv Bakketeig
Født27. aug. 1938Rediger på Wikidata (85 år)
Os
BeskjeftigelseLege, forsker Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Bergen
NasjonalitetNorge

Leiv Sigmund Bakketeig (født 27. august 1938) er en norsk lege og epidemiolog.

Bakketeig avla medisinsk embedseksamen (cand.med.) ved Universitetet i Bergen i 1963, og etter tre år som distriktslege i Selje, begynte han sin forskerkarriere ved Universitetet i Bergen, der han var aktiv i oppbyggingen av Medisinsk fødselsregister.

I 1977 ble han professor i epidemiologi og sosialmedisin ved Universitetet i Trondheim, og bygget opp et forskningsmiljø innen fagområdet epidemiologi. I 1983-84 ledet han et hovedutvalg, oppnevnt av Sosialdepartementet, som vurderte tiltak for å bedre helsearbeid knyttet til svangerskap, fødsel og nyfødtperioden.

I 1986 ble Bakketeig invitert til å bygge opp en ny avdeling for epidemiologi ved Folkehelseinstituttet (Statens institutt for folkehelse). Bakketeig satte i gang en rekke prosjekter, blant andre en undersøkelse av seksualvaner i den norske befolkningen. Dette ble viktig kunnskap i arbeidet for å forebygge hiv/aids. Han var også helt sentral i arbeidet for å etablere den store Mor og barn-undersøkelsen, der han var den første prosjektlederen.

I 1998 ble Bakketeig professor i epidemiologi ved Syddansk Universitet, der han var ansatt til 2005. Han har også hatt flere utenlandsopphold som gjesteforsker bl.a. ved Yale University, National Institutes of Health i USA og ved University of Western Australia. Han har også vært benyttet som rådgiver av Verdens helseorganisasjon.

Han hadde i 2005 publisert ca. 230 artikler i fagtidsskrifter.

Bakketeig ble i 2015 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.[1] Han er æresmedlem av Norsk forening for epidemiologi.[2] og innvalgt medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim.

Bakketeig er gift med professor i kvinnehelse Berit Schei (født 1950).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]