Leiemorderen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leiemorderen
orig. Le Samouraï
Generell informasjon
Utgivelsesår1967
Prod.landFrankrike
Lengde108 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiJean-Pierre Melville
ManusforfatterJean-Pierre Melville
MusikkÉric Demarsan
SjeffotografHenri Decaë
KlippMonique Bonnot
Yolande Maurette
Eksterne lenker

Leiemorderen [1] (fransk originaltittel: Le Samouraï) er en fransk kriminalfilm fra 1967 regissert av Jean-Pierre Melville.

Handling[rediger | rediger kilde]

Leiemorder Jef Costello bor i en liten leilighet i Paris med en spartansk innredning som inkluderer en liten fugl i et bur. Costellos metodiske modus operandi innebærer å finne på helt sikkert alibi, inkludert de som blir gitt av kjæresten hans, Jane. Etter å ha gjennomført en kontrakt mot en nattklubb-eier, blir Jef oppdaget av flere vitner i det han forlater nattklubben, inkludert klubbens piano-spiller Valérie, men deres vitnesbyrd er motstridende.

Etter å ha funnet en rekke mistenkte, inkludert Jef, mener en politi-etterforsker bestemt at Costello er den skyldige. Costello får også problemer med sine arbeidsgivere, og en av dem skyter Costello. Han innser at politiets etterforskning har kompromittert hans forhold med hans arbeidsgivere. Etter å ha behandlet skadene sine, vender Costello tilbake til nattklubben og møter Valérie, som kjører ham hjem til henne. Politiet ransaker både hans og Janes leilighet, og tilbyr henne en avtale: Trekk hennes tvilsomme alibi for Costello, og de vil la henne være i fred. Hun avviser tilbudet. Senere blir Costello tilbudt en ny kontrakt. Men Costello overmanner ham i forsøk på å tvinge ham til å avsløre den egentlige identiteten til sjefen hans, Olivier Rey.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]