Launaea arborescens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Launaea arborescens
Launaea arborescens på Lanzarote
Nomenklatur
Launaea arborescens
(Batt.) Murb.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppekarplanter
Gruppeblomsterplanter
Ordenkurvplanteordenen
Familiekurvplantefamilien
UnderfamilieCichorioideae
TribusCichorieae
SlektLaunaea
Økologi
Habitat: tørre steder
Utbredelse:
Utbredelsessområde ifølge Kilian, 1997

Launaea arborescens er en planteart i kurvplantefamilien. Den er en mellomstor tornebusk med sikksakkformede grener som vokser i halvørken i Nordvest-Afrika, på den afrikanske atlanterhavskysten og øyene utenfor så vel som sør-øst i Spania.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Launaea arborescens er en mellomstor, veldig lite forgrenet med forsterkede torner. Det er en eviggrønn busk med halvkuleformet til puteformet form, veksthøyder fra 50 til 100  cm, maksimum opp til 150  cm.

Busken er i stor grad bladløs, men bærer noen blader bare under hovedblomstringen i regntiden om høsten eller vinteren. Disse er hovedsakelig plassert ved foten av de vegetative skudd som gjør at planten vokser, men blir snart kastet av igjen når vannforsyningen minker.

De gule kurvblomstrene har en diameter på ca 1,5 cm, og sitter alltid individuelt i enden på skyteaksene.

Den lysebrune akenefrukten er tre - fire mm lang og har en diameter på 0,7-1,3 mm. Den er delt med fem langsgående ribber, som igjen er ledsaget på begge sider av mindre sekundære ribber. På den øvre enden er det en hvit, omtrent fem til åtte mm lang fnokk fra bust-lignende til dunete hår. [1]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lotte Burkhardt: Verzeichnis eponymischer Pflanzennamen. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin, Freie Universität Berlin Berlin 2016. ISBN 978-3-946292-10-4. doi:10.3372/epolist2016

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • D. Bramwell og Z.I. Bramwell (1974). Wild flowers of the Canary Islands. London og Burford: Stanley Thornes (Publishers) Ltd. s. 228. ISBN 0-85950-010-1. 
  • «Launaea arborescens». Flora Vascular de Canarias. Besøkt 22. februar 2022. 
  • W. Greuter (2006). «Launaea arborescens». Compositae (pro parte majore). – In: Greuter, W. & Raab-Straube, E. von (ed.): Compositae. Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 22. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]