Løvejagten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løvejagten
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm, kortfilm
Utgivelsesår1907
Prod.landDanmark
Lengde10 min.
Bak kamera
RegiOle Olsen
ProdusentNordisk Films Kompagni A/S
ManusforfatterArnold Richard Nielsen etter idé av Ole Olsen
SjeffotografAxel Sørensen
Foran kamera
MedvirkendeAxel Graatkjaer
Knud Lumbye
Viggo Larsen
Eksterne lenker

Løvejagten er en dansk stumfilm fra 1907, produsert av Nordisk Films Kompagni og regissert av Ole Olsen. Filmen ble en verdenssuksess. 259 kopier ble solgt i alt, noe som var mye på den tiden.[trenger referanse]

Handling[rediger | rediger kilde]

To jegere går rundt i urskogen. De ser en rekke dyr: Strutser, en sebra og en flodhest. Med en svart tjener som stifinner følger de et spor. De slår leir, men blir vekket av en løve, som nedlegger et kid. Løven dreper også jegernes hest. De skyter løven, som er ute i vannet. Den ene jegeren stiller seg i positur ved den døde løven og røyker en sigarett. Jæger oppdager enda en løve. Også den blir skutt. Løvene blir flådd og skinnene vist fram for kameraet. Jegerne røyker enda en sigarett, og den svarte tjeneren får også en.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Axel Graatkjær A. Sørensen
Viggo Larsen jeger
Knud Lumbye jeger
William Thomsen negertjener

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Filmen fremstår som en iscenesatt virkelighetsreportasje, selv om den intense mediedekning av opptakene gjør det veldig sannsynlig at løvejakten faktisk fant sted på den lille øyen Elleore i Roskilde Fjord. Filmen er sammenstilt med en viss dyktighet, og opptak fra flere forskjellige lokasjoner. Jegerne i urskogen er fotografert i Ordrup Krat nord for København, dyrene de kikker på, er filmet i Zoologisk Have (med kameraet nedover, slik at man ikke kan se innhegningene) og løvescenene er fra den ubebodde og ubebygde øyen Elleore i Roskilde Fjord.

Opptakene på Elleore fant sted i august 1907. Underveis nedla justisminister Alberti forbud mot innspillingen etter at en dyrevernforening hadde inngitt klage over dyremishandling. Det lyktes allikevel å gjennomføre opptakene og smugle filmen til Sverige, der den ble distribuert fra. Kinopremieren utenfor Danmark var på den måten allerede i produksjonsåret 1907. Overtredelsen av opptaksforbudet førte til at justisministeren prøvde å ramme Ole Olsen på et annet område. Han ble fratatt retten til å drive kino i Danmark.

I det rettslige etterspillet ble Ole Olsen for øvrig frifunnet for anklagene om dyreplageri. Det kunne dokumenteres, at alle de medvirkende dyr faktisk ble nedlagt av profesjonelle skyttere, før de rakk å lide overlast.

De to medvirkende løver ble kjøpt inn fra Hagenbecks dyrepark i Tyskland for den nette sum av 5 000 kr. De skulle egentlig ha vært avlivet på grunn av sin høye alder. Dessuten ble en gammel hest og en geit kjøpt inn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cai Clint: Da Elleore blev befolket med løver i: Frederiksbog Amt Avis den 30.12.1982.
  • John Ernst: Løvejagten på Elleore i: Kosmorama nr. 73, februar 1966, s. 109-116.
  • Ole Olsen: Filmens eventyr og mit eget. Jespersen og Pios Forlag, 1940. Side 56 – 73 omhandler Løvejagten.
  • Poul Malmkjær: Gøgler og generaldirektør : Ole Olsen grundlæggeren af Nordisk Film, Gyldendal 1997. Side 141 – 159 omhandler Løvejagten.
  • Løvejagten 1907 i: Margueritte Engberg: Dansk Stumfilm, bind 1 side 136-146.
  • Ib Michael: Vanillepigen, Gyldendal paperbacks 1996. På side 176 – 191 i denne roman er Løvejagten behandlet i litterær form.
  • A.V. Olsen: Et kalejdoskopisk Tilbageblik, Biografbladet nr. 11 1935.
  • Politiken 31. oktober 1938, intervju med Viggo Larsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]