Kysset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kysset
orig. The Kiss
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerRomantisk drama
Utgivelsesår1929
Prod.landUSA
Lengde62 min.
Bak kamera
RegiJacques Feyder
ProdusentAlbert Lewin
Irving Thalberg
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

Kysset (originaltittel: The Kiss) er et amerikansk romantisk drama fra 1929 regissert av Jacques Feyder, med Greta Garbo, Conrad Nagel og Lew Ayres i hovedrollene.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien er satt til 1929, og begynner inne på Museum of Fine Arts i Lyon, Frankrike. To elskere – Irene Guarry og André Dubail – later til å være interessert i kunst, samtidig som de egentlig diskuterer deres hemmelige romantikk. Irene er en ung kvinne som er ulykkelig gift med Charles Guarry (spilt av Anders Randolf) en velstående, mye eldre forretningsmann, hvis bedrift nærmer seg konkurs. André er en vellykket advokat, ikke gift, nærmere Irene i alder, og fast bestemt på å møte Charles og bekjenne sin kjærlighet ovenfor Irene. Til tross for at hun er fanget i et kjærlighetsløst ekteskap, frykter Irene ektemannens voldsomme temperament og reaksjonene hans hvis André virkelig kommer til å konfrontere ham. De bestemmer seg for å aldri møte hverandre igjen.

Hjemme gjennomgår Irenes mistenkelige ektemann hennes daglige aktiviteter, gjennom en privatetterforsker han hyret inn for å følge etter henne. Men etterforskeren rapporterer bare at Irene reiste til en lokal hundeutstilling, og hadde et uskyldig møte med Pierre Lassalle (spilt av Lew Ayres) den 18 år gamle sønnen til en av Charles sine forretningsforbindelser. Senere deltar Irene og Charles på et stort formelt middagsselskap. Den unge Pierre er også til stede på festen, og Irene danser med ham. Dagen etter, på foreldrenes eiendom, innrømmer Pierre sin kjærlighet til Irene samtidig som Charles møter faren til Pierre for å diskutere hans sviktende virksomhet og behov for mer penger.

Pierre og Irene møtes igjen hjemme hos henne senere den kvelden, men Charles får øye på dem som kysser, og begynner å slå Pierre nådeløst. Irene ber dem stoppe, men ektemannen fortsetter å slå Pierre. Ett skudd blir hørt, og Charles dør. Det viser seg at Irene drepte ektemannen sin, for å beskytte Pierre. Men før politiet blir tilkalt, forandrer hun på åstedet og tidslinjen for forbrytelsen. For å beskytte Pierres rykte og seg selv, forteller Irene til politiet at hennes deprimerte ektemann valgte å begå selvmord på grunn av hans dårlige økonomi. Men etterforskere tviler på historien hennes, og Irene blir tiltalt for drap. Dette får også André Dubail til å returnere til Lyon, for å forsvare sin tidligere kjæreste. Under rettssaken forsikrer hun André gjentatte ganger om at ektemannen hennes tok livet av seg.

Rolleliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]