Kohesjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kvikksølv trekker seg sammen på grunn av kohesjon

Kohesjon eller bindekraft er en kraftvirkning som skyldes tiltrekning mellom like molekyler. Kohesjon forklarer slike effekter som overflatespenning. Kvikksølv er et metall med sterk kohesjon og vil forme dråper isteden for å flyte utover. Diamantens hardhet er et annet eksemper på sterk kohesjon mellom karbonatomer i en krystallstruktur. Kapillarkrefter (hårrørsvirkning) i planter forklares som en kombinasjon av kohesjon og adhesjon.

Kohesjon brukes også om eksplisitt markerte sammenhenger i en tekst (grammatikk). Det skilles mellom to typer kohesjon: setningskobling som er en gruppe ord som binder setninger sammen, og referentkobling som brukes om sammenbinding av enkeltord og fraser som referer til noe eller noen. Motsatt av kohesjon har vi koherens, som er implisitt sammenheng i en tekst.

Kohesjon er også et fornorsket uttrykk av det engelske ordet "cohesion", som er en ekstrem variant av korpsånd. Eksempler kan hentes fra Vietnamkrigen og dramaserien Band of Brothers ved at "våpenbrødre" er villige til å dø for kameratene sine.

StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.