Keilhaubreen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Keilhaubreen
Geografi
OmrådeSørkapp Land
Dimensjoner
Areal2 km²
Lengde2 km
Beliggenhet
Keilhaubreen ligger i Svalbard
Keilhaubreen
Keilhaubreen
Keilhaubreen (Svalbard)

Keilhaubreen er en 2 km lang og 2 km² stor isbre helt sør på Spitsbergen, Svalbard, i fjellområdet i sørlige Sørkapp Land. Den er en liten bre som starter ved kanten av den store Sørkappfonna, og derfra renner nedover mot havet med en stor frontmorene. Den er blant de aller sørligste på Spitsbergen, og er en innlandsbre uten noen utløper til hav. Den skyver derimot foran seg en stor, vifteformet morene som ligger på barmark og når ut til havet i vifteform.

Foto fra vest mot øst, hvor Keilhaubreen (i bakre høyre billedhjørne) ligger i skyggen like sørvest (høyre) for fjellveggen av Svartkuven og renner ned mot den isfrie, vifteformede morenesletta i bakgrunnen til høyre. Den dominerende breen midt i bildet er Sørkappfonna.

Keilhaubreen er en slags lavereliggende fortsettelse av Sørkappfonna, Toppfonna og Svartkuvbreen, ved at disse brenes ismasser fortsetter sørøstover mot havet gjennom Keilhaubreen.

Breen er oppkalt etter den norske geologen Baltazar Mathias Keilhau (1797–1858), som utforsket dette områdets geologi.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Keilhaubreen Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 11. mars 2013