Kbal Spean

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kbal Spean (khmer: ក្បាលស្ពាន hovedbroen) er et område i de sørvestre skråningene av Kulenfjellene i Kambodsja, 25 km fra hovedgruppen av Angkorianske templer og 13 km forbi Banteay Srei. Området er også kjent som dalen med de 1000 lingaer.[1] Det består av en rekke utskjæringer i stein i og rundt Stung Kbal Spean-elven. Motivene for utskjæringene kan grovt deles inn i tre grupper: myriader av lingaer, avbildet som sirlig arrangerte forhøyninger som dekker overflaten av en stein; lingam – yoni-design og ulike hinduistiske mytologiske motiver, inkludert avbildninger av guder og dyr.

Historie[rediger | rediger kilde]

Flertallet av Kbal Speans arkeologiske funn kan dateres til 11- til 1300-tallet.[2] Byggingen av Kbal Spean ble igangsatt av kong Suryavarman I og senere avsluttet av kong Udayadityavarman II.[3]

Begrepet dalen med de 1000 lingaer skyldes tilstedeværelse av de anslagsvis tusen lingaene, i form av skulpturer gravd ut i Siem Reap-elvens bredder. Lingaene skulle gjøre vannet i Østre Baray fruktbart og vanne rismarkene i Kambodsja[3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]