Jens Amundsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jens Amundsen
Kaptein Jens Engebreth Amundsen, fotografert i London på sin bryllupsreise 1863
Født27. des. 1820Rediger på Wikidata
Hvaler
Død15. aug. 1886[1]Rediger på Wikidata (65 år)
BeskjeftigelseSkipsreder Rediger på Wikidata
EktefelleGustava Sahlquist
MorAnne Kristine Gravning
BarnJens Ole Amundsen, Leon Amundsen, Gustav Sahlquist Amundsen, Roald Amundsen,
NasjonalitetNorge

Jens Engebreth Amundsen (født 27. desember 1820Hvaler, død 15. august 1886) var en betydningsfull norsk skipsreder i andre halvdel av 1800-tallet. Gift med Gustava Sahlquist 1863.

Han var sønn av Ole og Anne Kristine Amundsen, og far til Roald Amundsen, Jens Ole Amundsen, Leon Amundsen og Gustav Sahlquist Amundsen.

På begynnelsen av 1850-tallet kjøpte Jens og hans brødre i Amundsenrederiene et landområde på Vesten i Borge, like ved Sarpsborgs havn i Sannesund. På Hvidsten Østre bygget de fem hus i rask rekkefølge, en stor brygge til Glomma, utrustningsområde for sin seilskipsflåte og fikk hoveddelen av den internasjonale trelasteksporten for Hafslund og Borregaard. Jens Amundsen og hans brødre flyttet med sine familier inn i hvert sitt hus, flere av dem i "skipperhusstil". I huset som ble kalt "Tomta" ble Roald Amundsen født 16/7 1872. "Tomta" er i dag et museum. Hele eksteriøret og flere av rommene er uforandret siden byggeåret 1858.

I 1866 var Gustava med kaptein Amundsen på en reise fra Europa til Kina med barken "Konstantin". Vel framme i Macao ble Roalds eldste bror, Jens Ole født om bord. .På hjemreisen ble kaptein Amundsen overfalt under et mytteri blant de 300 kuliene som «Konstantin» skulle frakte fra Kina til Havanna i Karibia. Amundsen ble reddet av Christian Henriksen som var styrmannen ombord, men fikk et øksehugg i ansiktet og det sies at han siden hadde et karakteristisk arr fra øret og ned til munnviken.[2] Episoden er omtalt i Odd Arnesens biografi Roald Amundsen som han var, som ble utgitt første gang i 1929, i Olaf Ditlev-Simonsens selvbiografi En sjøgutt ser tilbake, og i Tor Bomann-Larsens store biografi Roald Amundsen – en biografi fra 1995. Bomann-Larsen føyet til at kaptein Jens Amundsen tvang mytteristene til å dømme sin opprørsleder til døden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten, urn.nb.no, utgitt 16. august 1886[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ "En sjøgutt ser tilbake" Olaf Ditlev-Simonsen

Kilder[rediger | rediger kilde]