Jarl av Oxford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jarl av Oxford var en engelsk adelstittel. Den ble opprinnelig opprettet for Aubrey de Vere i 1141, og forble hos de Vere-familien i over 650 år, til linjen døde ut med Aubrey de Vere, 20. jarl av Oxford, i 1703. I 1711 ble tittelen gjenopprettet for statsmannen Robert Harley, denne gangen som jarl av Oxford og jarl Mortimer; som til tross for formen var ett enkelt jarldømme. Denne tittelen døde ut i 1853, med Alfred Harley, 6. jarl av Oxford og jarl Mortimer. I 1925 ble tittelen gjenopprettet i den formen den eksisterer i dag, da tidligere statsminister Herbert Asquith ble utnevnt til jarl av Oxford og Asquith. Hans sønnesønn, Julian Edward George Asquith, holder denne tittelen i dag. De sammensatte navnene på de to senere opprettelsene kommer av at de Vere familien ennå eksisterer, og potensielt kunne gjøre krav på den opprinnelige tittelen – jarl av Oxford.

De Vere familien – til tross for sin vedvarende tilstedeværelse i engelsk middelalder- og tidlig moderne historie – var aldri en familie spesielt rik på landeiendom. Av denne grunn var de sjelden sentrale på den nasjonale politiske scene. Blant de viktigste de Vere jarlene var Robert de Vere, 9. jarl av Oxford, som ble landsforvist i 1388 for sin sterke innflytelse på den upopulære kong Rikard II. Også John de Vere, 13. jarl av Oxford, spilte en vesentlig rolle i engelsk historie da han i 1485 hjalp Henrik VII komme til makten. Den De Vere som har fått mest oppmerksomhet i ettertid er nok allikevel Edward de Vere, 17. jarl av Oxford, som enkelte har hevdet var den egentlige forfatteren bak Shakespeares skuespill.

Jarl av Oxford[rediger | rediger kilde]

Jarl av Oxford og jarl Mortimer[rediger | rediger kilde]

Jarl av Oxford og Asquith[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Powicke, F. Maurice og E. B. Fryde Handbook of British Chronology (London: Royal Historical Society, 1961, 2. utg.), s. 434.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]