Japans forsvar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
日本海上自衛隊士兵列隊
日本陸上自衛隊2006年演習

Japans selvforsvarsstyrker 自衛隊 (engelsk Japan Self-Defense Forces (JSDF)) er militærvesenet i Japan som ble opprettet etter landets nederlag i andre verdenskrig. Styrken har aldri mobilisert i reelle stridshandlinger, men har deltatt i noen internasjonale, fredsbevarende operasjoner.

JSDF har om lag 246 400 soldater, fordelt på 156 000 i landselvforsvaret, 44 400 i det maritime selvforsvaret og 46 000 i luftselvforsvaret. I tillegg kommer 48 400 reservister. (Tall fra 1992.)

JSDF er hjemlet i lov om selvforsvarsstyrker av 1954, som garanterer at styrken er underlagt sivil kontroll. Loven innebærer et unikt system: Alle soldatene er formelt sivile tjenestemenn, og de som bærer uniform er underlagt den sivile forsvarsetaten, som ligger under statsministerens kontor. Det finnes ingen lov om militære hemmeligheter, og lovbrudd som begås av JSDF-soldater – enten på eller utenfor militært område, i eller utenom tjeneste, eller av militær eller ikke-militær karakter – pådømmes etter vanlige strafferettslige regler i sivile domstoler.