Jan van Goyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jan van Goyen
FødtJan Josephsz. Van Goyen
13. jan. 1596[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Leiden[5]
Død27. apr. 1656[1][2][4][6]Rediger på Wikidata (60 år)
Haag[5]
BeskjeftigelseKunstmaler, kunsthandler, grafiker Rediger på Wikidata
BarnGrietje Van Goyen
NasjonalitetDe forente Nederlandene
Medlem avHaarlem Guild of St. Luke (1617–)

Jan Josephszoon van Goyen (Mal:IPA-nl; 13. januar 1596 – 27. april 1656) var en nederlandsk landskapsmaler. Han hadde stor bredde i sine landskapsmotiver - han malte skog, maritime motiver, elvelandskaper, strandscener, vinterlandskaper, byprospekter, arkitekturmotiver og landskap med bønder. [7] Han hadde stor innflytelse på mange yngre malere, og listen er lang. van Goyen var en svært produktiv kunstner som har etterlatt seg nærmere tolvhundre malerier og mer enn tusen tegninger.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jan van Goyen var sønn av en skomaker og startet som skomakerlærling hjemme i Leiden, der han var født. Som mange nederlandske malere i samtiden studerte han malerkunst i byen Haarlem hos Esaias van de Velde. 35 år gammel etablerte han seg med atelier i byen Den Haag. En samtidig kilde sier at van Goyens landskaper sjelden oppnådde god pris, men han kompenserte dette ved å øke produksjonen, og male med tynne strøk og en begrenset palett med de billigste fargepigmentene. Han forsøkte også å tjene penger på andre måter, bl.a. ved å spekulere i tulipaner. (Han var en av ofrene for tulipankrakket i 1630-årene) og i eiendom. Dette førte til store tap. Paulus Potter var en av hans leietakere. Hans elever var Nicolaes van Berchem, Jan Steen, og Adriaen van der Kabel.[7] Men han hadde stor innflytelse på mange flere malere.

I 1652 og 1654 ble han nødt til å selge sin samling av malerier og grafisk kunst, og han måtte flytte til et mindre hus. Han døde i 1656 i Den Haag, og hadde da en gjeld på 18000 Gylden. Hans enke ble tvunget til å selge gjenværende møbler og malerier. van Goyens økonomiske problemer hadde trolig også betydning for utsiktene til hans elev og svigersønn Jan Steen, som forlot Den Haag i 1654. [8]

Nederlandsk maleri[rediger | rediger kilde]

Elvelandskap med en ferje (1643)

Nederlandske malere fra 1600-tallet kan vanligvis plasseres i en av fire kategorier: Portrettmalere, landskapsmalere, stileben-kunstnere og genremaleri. Nederlandsk malerkunst var høyt spesialisert og en kunstner kunne ikke regne med å oppnå status innenfor mer enn én av disse typene i løpet av et liv.

Jan van Goyen plasseres primært som en landskapsmaler med sans for motiver fra hverdagslivet. Kanalene i og omkring Den Haag hørte til hans yndlingsmotiver sammen med landsbyene omkring Delft, Rotterdam, Leiden, og Gouda.

Andre populære landskapsmalere fra Nederland på 1600-tallet var Jacob van Ruisdael, Aelbert Cuyp, Hendrick Avercamp, Ludolf Backhuysen, Meindert Hobbema, Aert van der Neer.

Van Goyens teknikk[rediger | rediger kilde]

Wageningen (1650), olje på papir, 24.6 x 39.9 cm., Museum der bildenden Künste

Jan van Goyen malte vanligvis sine oljemalerier på tynne plater av eiketre. Som grunning la han på flere lag med animalsk lim. Så la han på et lag blyhvitt og på denne grunnen kunne så maleriet bygges opp. Det første laget kunne være lysebrunt med litt rødt eller oker.

Neste skritt var å skissere motivet med penn og blekk uten å ta med alle små detaljer. På flere av hans malerier er denne første skissen synlig under tynne malinglag. Så kunne han tegne inn flere detaljer.

På paletten ville han legge opp et utvalg farger med bl.a. flere nøytrale gråfarger, umbra, oker og jordgrønt - farger som var tatt rett ut av landskapet som skulle males.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Jan-van-Goyen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Benezit Dictionary of Artists, «Jan Josefsz. Van Goyen», Benezit-ID B00077587[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b RKDartists, «Jan Josefsz. van Goyen», RKD kunstner-ID 33103[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Гойен Ян ван, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 59026, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b Jan van Goyen at the Netherlands Institute for Art History
  8. ^ Crenshaw, P. (2006) Rembrandt's Bankruptcy. The artist, his patrons and the art market in seventeenth-century Netherlands, p. 23