Jaktstart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Jaktstart er en startmetode der startrekkefølgen bestemmes av tidligere delkonkurranser. Deltakeren med best tid før jaktstarten starter først, deretter bestemmes starttiden til hver enkelt deltaker av tiden denne er bak lederen. Vinneren er den som går først over målstreken, selv om andre deltakere kan ha brukt kortere tid i jaktstartdelen av konkurransen.

Jaktstart benyttes bl.a. i langrenn, skiskyting og orientering. I tillegg brukes Gunder-metoden i kombinert, der tidsdifferansene regnes ut fra poengsummen i hopprennet.

I langrenn på verdenscup- og mesterskapsnivå ble jaktstarten benyttet fram til 2002. Det ble vanligvis gått en 10 km i klassisk stil, som ble brukt som utgangspunkt for 15 km jaktstart i fristil. Jaktstarten er nå erstattet av en øvelse med fellesstart, der løperne bytter utstyr og stilart midtveis.

I skiskyting arrangeres jaktstarten oftest med utgangspunkt i sprinten. Resultater fra normaldistansen (20km/15km) brukes av og til, da blir tidsdifferansene halvert før jaktstarten.