Institutt for informatikk (UiB)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Institutt for Informatikk ved Universitetet i Bergen underviser og forsker innen informatikk ved Universitetet i Bergen.

I tillegg til studier (bachelor, master, Ph.D.) har instituttet forskergrupper innen algoritmer, bioinformatikk, optimering, teori for utvikling av programvare, sikker kommunikasjon og visualisering. Instituttet er også knyttet til Computational Biology Unit og ligger i Høyteknologisenteret, også kalt fish & chips fordi de driver med fisk og data.

Institutt for Informatikk har utspring fra geofysisk institutt som fikk EMMA i 1958 og i matematisk institutt som fra 1963 underviste datafag med lærerne Kjell Overholt, den kjente kryptoanalytiker Ernst S. Selmer (1920–2002) og Kåre Fløisand (født 1928) som i 1958 hadde vært den første som brukte EMMA. Instituttet fikk i 1969 fikk egen datamaskin som studentene fikk bruke (en Nord-1). Fra 1979 ble det undervist av egen gruppe innen numerisk analyse og databehandling.[1] Fra 1984 har det vært eget institutt med Overholt som første instituttleder.

Instituttet er en del av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (UiB). Der finner en også Institutt for informasjons- og medievitenskap som delvis har sin opprinnelse i Institutt for informasjonsbehandling, startet i 1972 som landets første institutt med EDB og IT som tema. Det handlet mest om de kvalitative sider av informatikk (behandling av informasjon i en organisasjon) og ikke så mye om matematisk funderte algoritmer og kodeteori å gjøre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ifølge Soga om informatikk i Bergen av 3/2-2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]