Husum slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Husum slott
Beliggenhet
LandTyskland
StedHusum
Kart
Kart
Husum slott
54°28′48″N 9°02′59″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (de)

Husum slott ved Husum i Hertugdømmet Slesvig ble bygget i nederlandsk renssansestil i årene 1577-82. Byggherren var den slesvigske hertug Adolf av Slesvig-Holsten-Gottorp.

Historie[rediger | rediger kilde]

Porthuset

Det trefløyede slottet ble oppført på et område, hvor franciskanere på 1400-tallet hadde oppført et kloster, og som den gang ikke var en del av byen Husum. Slottet er pyntet med tre tårn og har flere spir. Forbildet var Frederik II s Frederiksborg slott i Hillerød, og dets utseende kjennes fra en gjengivelse i Den Danske Vitruvius.

På 1600-tallet ble slottet fortrinnsvis benyttet som enkesete for gottorpske hertuginner. Den dansk-norske prinsesse Augusta av Danmark, som var datter av kong Frederik II, gjorde slottet til et kulturelt senter. Hun døde på slottet 5. februar 1639.

Etter den store nordiske krig kom slottet i 1721 i dansk eie. Det var forfallent, og kong Frederik V gjennomførte en omfattende ombygging og forenkling i årene 1750-52, ved Otto Johann Müller og Cay Dose. Det ble etablert en rekke representative trapper og værelser på slottet, og samtidig forsvant de svungne gavlene, som fremdeles kan ses på portbygningen.

Mittårnets spir ble rekonstruert på 1970-tallet ved arkitekten Karsten Rønnow, etter stikket i Thuras Den Danske Vitruvius.

I slottsparken finnes et minnesmerke over dikteren Theodor Storm. Kunstverket er skapt av Husums billedhugger Adolf Brütt. Hver vår er plenen farget mere blålig enn grønn, grunnet samtidig blomstring av tusenvis av krokus som vokser vilt sammen med plenen. Blomstringen er en turistattraksjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]