Hemsøboerne (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hemsøboerne
orig. Hemsöborna
Generell informasjon
TypeMiniserie
SjangerDramaserie
Prod.landSverige
Sendeår1966
Lengde30 (per episode)
Lengde3 t. 22 min. (totalt)
SpråkSvensk
Basert påThe People of Hemsö
Foran kamera
MedvirkendeAllan Edwall
Sif Ruud
Sven Wollter
Bak kamera
ManusHerbert Grevenius
RegiBengt Lagerkvist
TittelmusikkBo Nilsson
MusikkBo Nilsson
FotoBertil Wiktorsson
Prod.selskapNordvision
Sending
Periode19. feb. 19662. apr. 1966
Videoutgivelse22. september 2004 (DVD)[1]
Teknisk informasjon
BildeformatSort-hvitt / 1,37:1
Eksterne lenker
IMDb

Hemsøboerne (orig: Hemsöborna) er en svensk dramaserie fra 1966 basert på August Strindbergs roman med samme navn fra 1887. Handlingen er lagt til et gårdsbruk på et lite svensk øysamfunn på 1800-tallet. En ny gårdsarbeider kommer til gården og skaper en ny giv, men også irritasjon hos arvingen. De ledende rollene spilles av Allan Edwall, Sif Ruud og Sven Wollter. Regi er ved Bengt Lagerkvist. Serien er i sort-hvitt.

Serien ble vist på NRK i 1966 og 1984. Den ble meget populær, både Norge og Sverige, og bidro til en økt interesse for Strindbergs verker i det brede lag av folket.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Hemsö er ei lita bygd som ligger i den svenske skjærgården. Hit kommer Carlsson for å hjelpe til med å drive gården til enkefru Flod. Hans inntreden som gårdbestyrer går imidlertid ikke knirkefritt, og det skjærer seg raskt mellom ham og enkefru Flods sønn Gusten, som synes Carlsson er hovmodig. Carlsson er imidlertid flink til å drive gården, og får i tillegg ideen om å ved å leie ut en av boligene til en professorfamilie i sommerhalvåret. Det tilfører gården ekstra inntekter. Carlsson forelsker seg i en av tjenestejentene på gården, men forholdet skjærer seg og han ender isteden med å gifte seg med enkefru Flod. Det ekteskapet har imidlertid ikke mye å gi Carlsson, og snart innleder han et forhold til en av de yngre tjenestejentene på gården. Hans kone fatter mistanke om at ikke alt er som det skal være, og en vinterkveld smyger hun seg etter de to og får stadfestet sine mistanker. Ekteskapet får et tragisk utfall.

Om serien[rediger | rediger kilde]

Serien ble innspilt vinteren og sommeren 1965. Produksjonen hadde base på Dalarö hotell i Haninge kommune, Stockholms län. Øya Kymmendö i Haninge kommune var inspirasjonskilde for Strindberg da han skrev Hemsøboerne.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SFI - Visningar
  2. ^ Ørjasæter, Jo (1925-2006) (1994). Fjernsynsteatret: til glede og forargelse. Oslo: Ad notam Gyldendal. s. 81. ISBN 8241704224. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]