Hans Abelsnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Abelsnes
Født2. feb. 1886[1]Rediger på Wikidata
Død29. des. 1948[1]Rediger på Wikidata (62 år)
BeskjeftigelsePolitiker, redaktør Rediger på Wikidata
PartiNorges Kommunistiske Parti
NasjonalitetNorge
GravlagtStalsberghagen kapell, krematorium og gravlund[1]

Hans Bernt Abelsnes (født 2. februar 1886, død 29. desember 1948) var en norsk pressemann, redaktør og politiker, hjemmehørende i Arbeiderpartiet, senere i Norges Kommunistiske Parti.

Han kom opprinnelig fra det vesle stedet Abelsnes ved Flekkefjord. Abelsnes utdannet seg til typograf, og i 1912 flyttet han til Kristiania og arbeidet i mange år ved ulike trykkerier i hovedstaden. Han kom snart med i fagorganisasjonen, og var i mer enn 40 år medlem av Norsk Centralforening for Boktrykkere. Han var også en aktiv organisasjonsmann på annet hold, både i fylkespartiet av AP og i Oslo hagebyselskap i Ullevål hageby.

I mars 1924 ble han redaktør for Akershus ArbeiderbladLillestrøm. Etter splittelsen i Arbeiderpartiet i november 1923 hadde det vært en bitter strid om denne avisen, som både Arbeiderpartiet og det nye Norges Kommunistiske Parti prøvde å overta. Ved årsskiftet hadde AP sikret seg avisen, men da Abelsnes to måneder senere tok over var økonomien så dårlig at den en ukes tid faktisk ikke var kommet ut. Han satset egne sparepenger og egen arbeidskraft, og fikk AP-avisen på fote igjen.

Han kom til å slå seg til i Lillestrøm for godt, og ble snart en kjent skikkelse i lokalsamfunnet. Han gjorde blant annet en innsats i Lillestrøm Vel- og hagebruksforening. Abelsnes kom imidlertid på kant med Arbeiderpartiet lokalt, blant annet om hvordan avisen skulle drives. Sammen med en del andre opposisjonelle brøt han til slutt med partiet. Deretter startet han et «eget» lokalt arbeiderparti, eget trykkeri - og egen avis.

Hans nye avis Lillestrøm Blad ble lansert 3. august 1934. Abelsnes var journalist, redaktør, setter, ombrekker og trykker, - og ordnet med familiens hjelp andre oppgaver i avisen. Den kom ut to ganger i uka. Lillestrøm Blad var først og fremst en lokalavis, men Abelsnes skiltet med en uavhengig stilling og radikale meninger. Han slo alt i første nummer fast at avisens oppgave var «å renske opp i all politisk lummerhet som trives bak lukkede dører og nedrullede gardiner.» Han lovet at «metoder av den art som nu er innført i Akershus fylkes arbeiderparti bli uforsonlig bekjempet og avslørt.»[2]

Abelsnes' private avis fikk fortsette å komme ut de første par krigsårene. Den hadde før krigen undertittelen «Uavhengig blad for Romeriksbygdene», men i september 1940 fjernet han det vesle ordet «uavhengig». Han unnlot å trykke noe tyskerne fant direkte uakseptabelt. Men han var lite villig til ta inn stoffet okkupasjonsmakten påla avisene å bringe. I 1942 gikk det ikke lenger. Fredag den 13. mars møtte gestapo opp på trykkeriet og plomberte maskinene. Forsiden og baksiden på den firesiders avisen var alt ferdig, - innsiden forble utrykt. Heller ikke nå ville Abelsnes la seg diktere. Dagen etter møtte han opp hos tyskerne på Victoria terrasse for å klage på stengningen. Uten at det hjalp.

Da frigjøringen kom i mai 1945 reagerte Abelsnes raskt. Han fikk lensmannen til å fjerne plombene på trykkeriet. Han hadde første nummer av avisen på gata 14. mai. Og han meldte seg tvert inn i Norges Kommunistiske Parti. Abelsnes fortsatte å gi ut avisen som et privat foretak, men «stilte den uinskrenkt til rådighet for partiet».[3]

Ved kommunevalget i 1947 ble Abelsnes valgt inn i herredsstyret som NKP-representant. Han ble også første varamann til formannsskapet, og satt i flere sentrale kommunale utvalg.

Da Abelsnes døde i desember 1949 gikk avisen hans inn. Siste nummeret kom 7. januar 1949, tre dager etter begravelsen. Det var en ekstrautgave, et minnenummer viet Abelsnes.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Omtaler i Lillestrøm Blad 7. januar 1949.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Slekt og Datas Gravminnebase, «Minneside basert på bilder og gravminnedata for Hans Bernt Abelsnes, (02.februar 1886 - 29.desember 1948).», besøkt 12. mars 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Side 151. Hals, Harald: Lillestrøms historie. Bind II, Lillestrøm (1978)
  3. ^ Omtale i Lillestrøm Blad nr 1 1949, minnenummer etter Abelsnes' død