Gyda Torkelsdatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Gyda Torkelsdatter (Gyða Þorkelsdóttir) var datter av Torkel Styrbjørnsson som igjen var sønn av Styrbjørn Sterke og Tyra Haraldsdatter (som ble gift for tredje gang med Olav Tryggvason av Norge). Styrbjørn Sterke var en svensk sagnkonge, etter sigende nevø av den svenske kongen Erik Seiersæl, som erobret Jomsborg, og siden inngikk en dynastisk allianse med den danske kongen Harald Blåtann ved å gifte seg med dennes datter Tyra. Danskekongen giftet seg likeledes med Styrbjørns søster Gyrid Olavsdatter.

Det er mulig at slektskapet med de svenske og de danske kongehusene kan være en senere oppfinnelse, en diktning for å øke Gydas høviske ætt og gi hennes sønner et krav på kongelig blod. Gyda var høyst sannsynlig ei datter av Torkel, men hennes fars kongelig forbindelse må betraktes som ubevist.

I 1019, i henhold til Den angelsaksiske krønike, giftet Gyda seg med den anglesaksiske adelsmannen Godwin av Wessex, antagelig hans andre hustru. Hans første hustru skal også ha vært en dansk prinsesse. Gyda og Godwin fikk flere barn sammen og blant disse ble fem sønner jarler ved en tid eller annet, tre av dem var jarler i 1066. Blant deres barn var Harald Godwinsson, konge av England, og Toste Godwinson. Brødrene møtte hverandre senere i slaget ved Stamford Bridge hvor Toste falt. Tostes sønn dro til Norge og ble inngift i det norske kongehuset. Deres eldste datter var Edith av Wessex, dronning av England, gift med Edvard Bekjenneren.

Etter slaget ved Hastings bønnfalt Gyda uten hell til vinneren og erobreren av England, Vilhelm Bastarden, om at liket av hennes sønn Harold skulle bli utlevert til henne. Fire av hennes sønner ble drept i to påfølgende slag innen noen dager; Toste ved Stamford Bridge og Harold, Gyrth og Leofwine ved Hastings. Hennes yngste og eneste overlevende sønn Wulnoth levde bortimot hele livet i bedagelig fangenskap i Normandie inntil Vilhelm døde i 1087. Kun hennes eldste datter dronning Edith (død 1075) hadde fortsatt en del makt, dog minimal, som enke etter Edvard Bekjenneren.

I henhold til Den angelsaksiske krønike forlot Gyda England etter den normanniske erobringen sammen med enkene og familiene til andre prominente angelsaksere. Antagelig var det lite håp å bli England etter at alle eiendommer som hennes familie hadde var blitt konfiskert av normannerne. Det er lite som kjennes om Gydas liv etter dette. Antagelig dro hun til Danmark hvor hun hadde slektninger.