Glamis Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glamis Castle
Beliggenhet
LandStorbritannia
StedAngus
StilretningGotisk kunst
Etablert1372 (Julian)
Kart
Kart
Glamis Castle
56°37′13″N 3°00′09″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Glamis Castle er et slott som ligger ved landsbyen Glamis (uttalt Gläms) i Angus i Skottland. Slottet er hjemmet til jarlen og grevinnen av Strathmore og Kinghorne og er åpent for offentligheten.

Dronningmorens barndomshjem[rediger | rediger kilde]

Glamis Castle var barndomshjemmet til Elizabeth Bowes-Lyon (1900–2002), som ble dronning av Storbritannia da hennes ektemann i 1936 ble kronet til kong Georg VI, og kjent som «dronningmoren» etter at hennes eldste datter Elizabeth i 1952 ble dronning av Storbritannia. Hennes andre datter, prinsesse Margaret, grevinne av Snowdon, ble født her.

Skotske sedler[rediger | rediger kilde]

Siden 1987 har en illustrasjon av slottet prydet baksiden av ti pund-sedlene utgitt av Royal Bank of Scotland.

Legender knyttet til slottet[rediger | rediger kilde]

Det er flere legender knyttet til slottet, stedet og slekten som bor der. En av de mest kjente er om Glamis-monsteret (engelsk: the monster of Glamis). Det finnes ulike versjoner av hva dette monsteret egentlig er; én dreier seg om et vanskapt barn som skal holde til i et hemmelig rom i slottet, en annen om en vampyr. En rekke andre mystiske hendelser er rapportert fra slottet, også av gjester.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Glamis Castle». www.hauntedcastlesandhotels.com. Arkivert fra originalen 11. september 2019. Besøkt 23. juli 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]