Frank Miller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Frank Miller
Frank Miller
Født 27. januar 1957
Olney i USA
Yrke Tegneserieskaper, forfatter og filmregissør

Frank Miller (født 27. januar 1957 i Olney i Maryland) er en amerikansk tegneserieskaper og filmregissør best kjent for sine tegneserier i en kraftfull og stilisert film noir–stil. Han er anerkjent som en av de mest innflytelsesrike og populære tegneserieskaperne i dag.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Miller vokste opp i Montpelier i Vermont, og var allerede fra barn av begeistret for tegneserier. Han fikk først jobb med tegneserier med «The Twilight Zone» for tegneserieforlaget Gold Key Comics i 1978. Det ble fulgt med ulik jobber som tusjer for andre antologititler for forlaget DC Comics og hans første arbeid for forlaget Marvel Comics var serien «John Carter: Warlord of Mars» #18. Det var hos Marvel at Miller kunne for alvor arbeide fast som tegner foruten å omslag på ulike titler. Et av disse arbeidene var å tegne «Spectacular Spider-Man» #27 og 28. Disse utgivelsene hadde figuren Daredevil som støttefigur. På denne tiden var Daredevil en ubetydelig tegneseriefigur og figurens eget blad solgte dårlig, men Miller så et potensial i figuren som han likte og spurte daværende sjefredaktør Jim Shooter om han kunne få jobbe med Daredevil i dennes eget blad. Shooter sa seg enig og da tilslutning til at Miller ble den nye tegneren til Daredevil fra og med nr. 158. Etter å ha tegnet 10 nummer av Daredevil, hovedsakelig med Roger McKenzie som manusforfatter, tok Miller selv over manuskriptene. Med Daredevil viste Miller seg som en oppfinnsom og eksperimenterende serieskaper som bevisst lot seg påvirke av kilder som Will Eisner og den japanske serietradisjonen, noe som på den tiden ikke var vanlig for superhelttegnere. Miller skrev og tegnet Daredevil frem til nr. 182 (1982).

Millers neste utgivelse var science fiction-serien Ronin (DC Comics, 1983–84). Serien ble opprinnelig utgitt i seks hefter og siden i en samleutgave. Historien utspiller seg parallelt i USA i fremtiden og det føydale japan. I Ronin viste Miller seg fra en enda mer eksperimentell side enn i tidligere verker. Serien viser tydelig påvirkning fra europeiske og japanske serieskapere.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)