Francesco Miccichè

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Francesco Miccichè
Født16. juni 1943Rediger på Wikidata (80 år)
San Giuseppe Jato
BeskjeftigelseTeolog, katolsk prest (1967–), katolsk biskop (1989–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetItalia

Francesco Miccichè (født 16. juni 1943 i San Giuseppe Jato i provinsen Palermo i Italia) er katolsk biskop emeritus av Trapani.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Francesco Miccichè ble ordinert til prest den 28. juni 1967.

Hjelpebiskop i Messina[rediger | rediger kilde]

Den 23. desember 1988 utnevnte pave Johannes Paul II ham til titulærbiskop av Chusira og hjelpebiskop av Messina-Lipari-Santa Lucia del Mela. Han mottok bispeordinasjonen den 24. januar 1989. Han ble bispeviet av kardinal Salvatore Pappalardo av Palermo; medkonsekratorer var erkebiskop Salvatore Cassisa av Monreale og erkebiskop Ignazio Cannavò av Messina-Lipari-Santa Lucia del Mela.

Biskop av Trapani[rediger | rediger kilde]

24. januar 1998 utnevnte Johannes Paul II ham til biskop av Trapani. Innsettelsesseremonien fant sted 18. mars samme år i Trapani-katedralen.

Pave Benedikt XVI avsatte biskop Miccichè fra bispedømmets ledelse 19. mai 2012 og utnevnte erkebiskop emeritus av Pisa, Alessandro Plotti, til apostolisk administrator. Dette skjedde etter påstander om økonomiske uregelmessigheter ved sammenslåingen av to veldedige stiftelser. Imidlertid benektet Miccichè i et pastoralt brev i anledning hans avsettelse.[1]

I oktober 2017 avslørte undersøkelser fra den sicilianske statsadvokaten at Miccichè var anklaget for å ha underslått til sammen tre millioner euro i bispedømmemidler til private formål. Spesielt spektakulær var påstanden om at han i 2008 misbrukte rundt en halv million euro i donasjoner beregnet for bispedømmeorganisasjon for psykisk syke barn for å finansiere kjøpet av en leilighet på 800 000 euro i Roma, som han sa var bispedømmets eiendom, men kun ble brukt privat.[2] Skandalen brøt ut samtidig som Benedikt XVIs tidligere utenriksminister, kardinal Tarcisio Bertone, ble anklaget for lignende økonomiske uregelmessigheter etter at Vatikanets rettsvesen behandlet saken og dømte en av Bertones medarbeidere til et års betinget straff.[3]

Allerede i 2015 var det foretatt rettslige etterforskninger og rettergang mot eks-biskopen, som i tillegg til eiendomsforbrytelser også omfattet påstanden om ærekrenkelse av hans tidligere administrator, som han hadde forsøkt å videreformidle ansvaret for uregelmessighetene til.

Under en ransaking av huset hans ble kunstverk, verdifulle krusifikser, kontanter og smykker verdt rundt to millioner euro beslaglagt av det italienske finanspoliti i løpet av etterforskningen, som ble erklært lovlig av kriminalavdelingen til den italienske kassasjonsdomstol. Også i 2015 ble det kjent at han uten hell hadde bedt pave Frans om å få en stilling i den romerske kurie. Dette ville ha innebåret tildeling av Vatikanstatens statsborgerskap og ville ha beskyttet ham mot straffeforfølgelse fra det italienske rettsvesen.[4]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hyrdebrev på bispedømmets hjemmesider
  2. ^ Ex-Bischof soll Kirchengeld veruntreut haben. I: ORF, 19. oktober 2017, lest 20. oktober 2017.
  3. ^ Vatikan: Haft für Ex-Leiter von vatikanischer Stiftung. I: ORF, 14. oktober 2017, lest 20. oktober 2017.
  4. ^ Alessandra Ziniti: Ville e bed & breakfast con i soldi dell'8 per mille: l'ex vescovo di Trapani nella bufera. I: La Repubblica, 15. desember 2015, lest 20. oktober 2017.
  5. ^ www.catholic-hierarchy.org micciche, lest 3. august 2022