Forbannelsen - Uhkádus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forbannelsen - Uhkádus
Generell informasjon
SjangerDokumentar, reiseprogram
Prod.landNorge
Sendeår2022
Sesonger1
Lengde50 minutter (per episode)
SpråkNorsk, nordsamisk
Foran kamera
MedvirkendeStian «Staysman» Thorbjørnsen, Ole Rune Hætta
Bak kamera
Sending
TV-kanalNRK1, NRK TV
Eksterne lenker
Offisiell nettside

Forbannelsen - Uhkádus er en underholdende dokumentarserie om besvergelser og mystikk med programlederne Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Ole Rune Hætta (NRK Sápmi). Sesong 1 sendes på NRK TV og NRK1 høsten 2022.[1]

Serien produseres av NRK Sápmi, og tar utgangspunkt i den samiske tradisjonen om ganding og påførte forbannelser. Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Ole Rune Hætta drar på reise rundt i Sápmi for å undersøke utrolige historier knyttet til overtro, tro og påståtte forbannelser.[2] I møter med folk undersøker de om det kan finnes mer mellom himmel og jord enn hva som kan forklares.

Serien består av fem episoder som hver tar for seg en historie om en forbannelse. Serien er den første i sitt slag som tekstes på norsk og nordsamisk, og episodene sendes direkte og samtidig på NRK1 og NRK3 tekstet til hver sine språk.[3] To forskjellige tekstede versjoner er også publisert i NRK TV.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Janina Mosti (31. oktober 2022). «Forbannelsen – Uhkádus». NRK. Besøkt 12. november 2022. «Programlederne Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Ole Rune Hætta tar mystikk og overtro på alvor i «Forbannelsen – Uhkádus»» 
  2. ^ «Ny TV-serie med Staysman og Ole Rune Hætta». NRK Sápmi. 14. juni 2022. Besøkt 12. november 2022. «I den nye TV-serien, «Forbannelsen», skal Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Ole Rune Hætta reise rundt om i Nord-Norge for å undersøke overnaturlige historier.» 
  3. ^ Fauconnier, Morgane (17. november 2022). «NRKs nye storsatsing fulltekstes på samisk». Journalisten.no. «– Jeg er først og fremst stolt over at vi har fått til å gjøre dette. Vi har i oppdrag å styrke språket i NRK. Og det er viktig at det likestilles her, særlig med tanke på at det er NRK Sápmi som står for produksjonen av serien, sier direktør i NRK Sápmi»