Felleskjøpet Vestlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Felleskjøpet Vestlandet var fram til 1999 et frittstående samvirkeselskap med målsetting å forsyne medlemmene (eierne) med rimelige driftsmidler til landbruksdrift. Selskapet ble opprinnelig stiftet i Bergen i året 1900 under navnet «De vestenfjeldske landhusholdningsselskabers fællesindkjøbsforening»[1] og var i starten en ren ordreforretning. Før stiftelsen var det gjort vesentlige forberedelser. Stavanger Amt (Rogaland), som allerede i 1893 hadde stiftet sin egen fellesinnkjøpsforening, ble kontaktet, og det ble arbeidet for at denne foreningen skulle inngå i den nye fellesinnkjøpsforeningen. Dersom rogalandsbøndene ble med, ville den nye foreningen geografisk omfatte de tre amtene Søndre og Nordre Bergenhus (Hordaland og Sogn og Fjordane), Romsdal (Møre og Romsdal) og i tillegg Stavanger Amt (Rogaland).

Men rogalandsbøndene var ikke helt samstemte og trengte tid for å komme til en avgjørelse. Etter at styret i Stavanger Amts Landhusholdningsselskap i september 1899 først hadde gitt grønt lys til en sammenslåing, gjorde de også et vedtak i november, der Norges Vel ble brakt inn som et alternativ. Dette hadde Norges Vel tidligere prinsipielt gått mot, og der sto saken. Et større landbruksmøte i Stavanger i januar 1900 viste at de fremste bøndene i amtet var for en sammenslåing, og på årsmøtet den 23. mai 1900 ble det utfallet. På stiftelsesmøtet den 25. og 26. juni 1900 møtte en representant fra hvert av de fire vestlandsamtene og «De vestenfjeldske landhusholdningsselskabers fællesindkjøpsfoirening» ble stiftet.

Forretningen samordnet felles innkjøp og levering av kunstgjødsel, kraftfôr og såvarer to ganger i året (vår og høst), basert på faste bestillinger fra bøndene. Bestillingene fra bøndene ble samordnet gjennom landhusholdningsselskapene, (også benevnt som jordbrukslag), sine avdelinger i distriktene som videresendte ordren til Fællesinnkjøbsforeningen i Bergen.

I 1999 ble Felleskjøpet Vestlandet og Felleskjøpet Østlandet slått sammen og tok navnet Felleskjøpet Øst Vest. I 2007 ble dette foretaket slått sammen med Felleskjøpet Trondheim, og tok da navnet Felleskjøpet Agri.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Historien om felleskjøpet». Felleskjøpet.no. Besøkt 15. mai 2016.