Jevgenij Ustjugov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Evgeny Ustyugov»)
Jevgenij Ustjugov
Født4. juni 1985Rediger på Wikidata (38 år)
Krasnojarsk
BeskjeftigelseSkiskytter (–2014) Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet statlige teknologiske universitet i Sibir
NasjonalitetRussland
UtmerkelserÆresordenen
Vennskapsordenen
SportSkiskyting
Høyde168 centimeter

Jevgenij Romanovitsj Ustjugov (russisk: Евгений Романович Устюгов; født 4. juni 1985 i Krasnojarsk) er en russisk tidligere skiskytter. Ustjugov ble olympisk mester under Vinter-OL 2010 i Vancouver da han vant fellsstarten. Han var også med på Russlands lag som ble olympisk mester på stafett under Vinter-OL 2014 i Sotsji.

Ustjugov deltok under Junior-VM i Kontiolax 2005, og han hadde en 12.-plass på normaldistansen som beste resultat. Under Junior-VM året etter imponerte han ved å ta to individuelle gullmedaljer og en sølvmedalje i stafett. Under Europamesterskapet i Presque Isle samme år var han med på det russiske laget som tok gull på stafetten. Etter dette fikk han prøve seg i europacupen, og i sitt andre renn ble han nummer to. I tiden fremover oppnådde han ikke tilsvarende plasseringer så ofte, men på normaldistansen i Obertilliach tok han en andreplass igjen. Ustjugov tok sin første europacupseier på sprinten i Martell-Val Martello i sesongen 2008/09.

Senere samme sesong debuterte han i verdenscupen, og han ble nummer 28 i sitt første renn, sprinten i Ruhpolding. Ustjugov tok en åttendeplass på sprinten i den påfølgende verdenscuprunden i Antholz. Under VM i Pyeongchang var han med på det russiske laget som tok sjetteplass på stafetten, men hans beste individuelle resultat ble en 20.-plass på jaktstarten. Bedre gikk det i Europamesterskapet i Ufa, hvor tok han sølv på sprinten. På jaktstarten i Khanty-Mansijsk forbedret han sin personlige bestenotering i verdenscupen til en sjuendeplass, og han ble nummer 33 i verdenscupen sammenlagt.

Ustjugov avsluttet sin karriere som skiskytter etter 2013/14-sesongen[1].

I februar 2020 ble Ustjugov diskvalifisert av IBU fra alle resultater i 2013/2014-sesongen.[2] Avdelingen for antidoping i den internasjonale voldgiftsretten for sport kunngjorde i oktober 2020 at den diskvalifiserte Ustjugov fra alle konkurranser fra januar 2010 til ut sesongen 2013/14, inkludert OL i Vancouver i 2010 og Sotsji i 2014.[3] Saken ble anket, og CAS varslet at ankebehandlingen vil finne sted i 2022.[4]

Verdenscupseire[rediger | rediger kilde]

Nr. Dato Sted Øvelse
1. 20. desember 2009 Slovenias flagg Pokljuka Jaktstart
2. 9. januar 2010 Tysklands flagg Oberhof Sprint

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]