El Mirador

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
El Mirador
Kart.

El Mirador er et stort precolumbiansk mayaområde som ligger nord for El Petén i Guatemala. Den siste jomfruelige regnskogen som er gjenværende i Mellom-Amerika. El Mirador var hjem for de største og eldste byene blant mayaene og er det nyeste området for viktige arkeologiske undersøkelser. Man kan med sikkerhet i dag skrive om mayahistorien og at El Mirador blomstret fra det 6. århundre f.Kr., å nådde sin høyde fra 3. århundre f.Kr. til 1. århundre e.Kr., med en topp befolkning på kanskje mer enn hundre tusen mennesker. Byen ble først oppdaget i 1926, og ble fotografert fra luften i 1930. Det eksterne område langt inne i jungelen fikk litt mer oppmerksomhet rundt seg da Ian Graham brukte flere dager her for å lage det første kartet i 1962. En detaljert undersøkelse ble påbegynt i 1978 med et arkeologisk prosjekt i regi av Dr. Bruce Dahlin fra (Catholic University of America) og Dr. Ray Matheny fra (Brigham Young University).

Dr. Bruce Dahlin fokuserte arbeide primært på skogbunnen og kartlegging, mens Ray Matheny's team fokuserte primært på utgravninger i området og arkitektur. Til overraskelse for arkeologer, ble det funnet ut at en stor mengde av konstruksjonene ikke var moderne for de store klassiske mayabyer i området, som Tikal og Uaxactun, men snarere fra århundrer tidligere fra pre-klassisk tid f.Kr 2000-250 e.Kr. Tyve år senere, i 2003, Dr. Richard D. Hansen som nå er en senior forsker igangsatte en stor etterforskning i El Mirador med stabilisering og konserverings programmer med en tverrfaglig tilnærming som nå omfatter ansatte og teknisk personell fra 52 universiteter og forskningsinstitutter fra hele verden. Fra august 2008, har teamet publisert 168 vitenskapelige artikler og har 474 tekniske rapporter og vitenskapelige presentasjoner samt dokumentarfilmer i History Channel, National Geographic, Learning Channel, BBC, ABCs 20/20, 60 Minutes (Australia), ABCs Good Morning America og Discovery Channel. De arkeologiske undersøkelser har hittil bare gjort riper i overflaten av denne jomfruelige regnskogen i El Mirador. De kulturelle verdier, visjoner og omfang løfter Guatemala til en fremtredende posisjon blant turistmål i verden. Av betydning og synlighet, vil det gi nye faglige og økonomiske muligheter.

Funn[rediger | rediger kilde]

I følge arkeologene synes mayabyen å ha vært planlagt fra starten og som mayafolket har relatert til solenergi. Det mest bemerkelsesverdige funnet er strukturer av tre store komplekser med klengenavnet Los Monos med høyde 48 meter. El Tigre med høyde 55,8 meter, den tredje kalles La Danta (eller Danta) tempel. La Danta tempelet regnes i høyden 79 meter og er vurdert til et total volum på 2 800 000 kubikkmeter og er en av de største pyramidene i verden. La Danta betraktes også av enkelte arkeologer for å være en av de mest massive gamle strukturer i verden.

Sacbe, Sacbeob, (Yucatec Maya språk sakbej, plural sakbejo'ob) er maya betegnelsen for vei. Disse veier er reist i stein. Veien er hevet 2 til 6 meter over nivået i området på de omkringliggende landskapene og måler fra 20 til 50 meter i bredde. En vei (sacbe) lenker El Mirador til det omkringliggende området av Nakbe, ca. 12 km unna, mens en annen vei kom til El Mirador fra Tintal, 20 km unna.

I dag[rediger | rediger kilde]

Dr. Richard D. Hansen er en fremragende arkeolog fra Idaho State University og er den nåværende leder av Mirador prosjektet og ifølge hans funn her mener han at mer enn 45 kartlagte områder i Mirador området kan ha dannet den tidligste veldefinerte politiske tilstanden i Mesoamerika. Selv med de slående eksempler på preklassisk Maya sivilisasjonen har den eksterne plasseringen av El Mirador blitt hindret fra å bli et populært turist området. Etter store planer fra den nåværende regjeringen i Guatemala er El Mirador inkludert i Cuatro Balam som er et bevarings og utviklings prosjekt initiativ fra regjeringen i Guatemala for å øke turismen i Mayaområdene (Reserva de la Biosfera Maya) som dekker et samlet areal på 21.602 km².

Trusler mot El Mirador[rediger | rediger kilde]

  • Området herjes med brann.
  • Samlere betaler mye penger ved auksjoner for innhentet stjålet kulturell eiendom. Innhenting av Pre-Kolumbiansk kunst er ofte sett på som en forsvarlig måte å bevare fortiden på. Dette er i realiteten en destruktiv og noen ganger voldelig virksomhet for bevaringen av kulturgjenstander.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Wikipedia engelsk og spansk.
  1. ^ Arkeologi Magazine. Plyndring av Petén, September/Oktober 1997. Richard D. Hansen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]