Ekte Nyheter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ekte Nyheter
TypeNyheter og politisk debatt
Grunnlagt28. januar 2010
Grunnlegger(e)Onar Åm
Sjefredaktør(er)Onar Åm
SpråkBokmål
IdeologiLibertarianisme, objektivisme
Politisk posisjonHøyresiden
Nettstedhttps://ektenyheter.no (norsk)

Ekte Nyheter er en nettavis lansert i 2010 av Onar Åm. Det er en norskspråklig høyreorientert liberalistisk, og tildels verdikonservativt orientert nettavis. Organisering ellers er usikker, men det er til dels anonyme skribenter som bidrar.

Antallet lesere per måned er ukjent, men den har rundt 5 000 følgere på Facebook.[1]

Innhold[rediger | rediger kilde]

Det blir ofte presentert en rekke saker som sammenfaller med Generasjon identitet-bevegelsen, som ofte blir kalt en ytre høyre-bevegelse i Europa.[2][klargjør][3]

Rundt 2017 gikk nettstedet fra å lenke til videoer med liberteriansk innhold og oppfordringer om å stemme Det liberale folkepartiet til et større innslag av egenprodusert stoff.[4]

Ideologi og politisk ståsted[rediger | rediger kilde]

I en programerklæring sier gruppen at den står for et liberalistisk synspunkt, og ønsker å ha fokus på norsk kultur og innvandring.[5] Nettstedet ønsker å fremstille seg selv som en alternativ nyhetskilde til «Mainstream media» og som en motpol til det som hevdes å være venstreorientert propaganda i norsk presse.[6] Nettstedet omtales som en del av en vestlig bevegelse med «alternative nyheter».[7] Det formidles i noen grad saker som støtter det politiske partiet Liberalistene. [8] Ifølge Filter nyheter fremmer Ekte nyheter høyreradikale synspunkter blant annet i form av artikler om «generasjon identitet».[trenger referanse] Artikler er dels signert redaksjonen og dels signerte innlegg av blant annet Max Hermansen. Merkelapper som «lyvemedier» er vanlig på ytre høyre.[9] Nettstedet mener mediene produserer venstrevridd propaganda.[10][11] Nettstedet har uttrykt støtte til Donald Trump,[12] og har kritisk perspektiv på innvandring til Norge.

Arrangementet Den Nye Politiske Virkeligheten i 2017[rediger | rediger kilde]

I 2017 var Ekte nyheter og Onar Åm med som arrangør av møtet Den Nye Politiske Virkeligheten. Hva innebærer Brexit, Trumps seier og at stadig flere mener Islam ikke passer inn i Europa? på Eldorado i Oslo.[12] Trekkplaster var den høyreorienterte aktivisten Martin Sellner fra Østerrike, noe som skapte sterke reaksjoner, inkl. trusler og hærverk mot arrangørstedet Eldorado Bokhandel fra et miljø rundt Antirasistisk senter[13]. [4][14]. Flere andre grupper hadde varslet at de ville demonstrere, blant annet Skeiv Ungdom og Anti-Pegida.[10]

Kanaler[rediger | rediger kilde]

Ekte Nyheter bruker de vanlige sosiale mediekanalene som Facebook[1], Twitter og YouTube. I tillegg har de også en nettside som de presenterer saker på. Podcasten er under navnet Tankekrim. Per 17. september 2018 hadde podcasten 20 følgere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Ekte Nyheter». www.facebook.com (engelsk). 29. juli 2021. Arkivert fra originalen 19. mai 2011. Besøkt 29. juli 2021. «5 377 personer liker dette … 5 555 personer følger dette» 
  2. ^ «Generasjon Identitet demonstrasjoner mot FNs migrasjonsavtale i Tyskland og Østerrike». EkteNyheter.no. Arkivert fra originalen 17. november 2018. Besøkt 16. november 2018. 
  3. ^ «Far-right group is sending UK recruits to military-style training camps in Europe». The Independent (engelsk). Besøkt 17. november 2018. 
  4. ^ a b John Færseth (29. mai 2017). «Outsidernes Eldorado». Humanist. Besøkt 27. juli 2020. 
  5. ^ «Programerklæring | EkteNyheter.no». ektenyheter.no. Arkivert fra originalen 15. november 2018. Besøkt 15. november 2018. 
  6. ^ Kontroversiell høyreaktivist besøker bokhandel i Oslo TV2
  7. ^ Pletten, Christina (4. februar 2017). «Hvordan fødes en falsk nyhet?». Aftenposten. s. 30. «En av dem, Onar Åm fra Stavanger, har startet nettstedet ektenyheter.no for å rette opp det han mener er pressens skjeve fremstilling av sannheten. […] Problemene i velferdsstaten var et tidlig tema, deretter migrantkrisen. […] I det siste har det handlet mye om Trump, sier Åm, som litt motvillig går med på å kalle seg redaktør. Stavangermannen forteller at nettstedet er basert på frivillighet. Han har ingeniørbakgrunn og ingen journalistisk erfaring. […] «Falske nyheter er altså først og fremst et uærlig forsøk på å mobbe og hetse folk, som er uenige med venstresiden til stillhet. Ja, det spres en del falske memer på internett, av alle politiske retninger, men det finnes ingen høyreorientert konspirasjon om å spre falske nyheter gjennom alternative nyhetskilder. Denne konspirasjonsteorien er i seg selv en falsk nyhet,» skrev Åm nylig i en kommentar. […] Ektenyheter.no har omtalt både hendelsen i Dortmund og Breitbarts versjon.» 
  8. ^ Dette er de norske nettavisene du bør være på vakt mot i valgkampen Filter Nyheter
  9. ^ Skybakmoen, av Jonas (14. februar 2019). «Oppdatert oversikt: Disse norske nettstedene må du være på vakt mot». Filter Nyheter. Besøkt 27. juli 2020. «Flere av de øvrige tekstene indikerer at nettstedet målbærer høyreradikale standpunkter: Her er flere anonyme tekster om kriminalitet begått av innvandrere, leserinnlegg signert tidligere Alliansen-nestleder Bjørn Christian Rødal og SIAN-nestleder Max Hermansen, samt en lang rekke tekster om den islamfiendtlige ytre høyre-bevegelsen «Generasjon Identitet»:» 
  10. ^ a b AS, TV 2. «Kontroversiell høyreaktivist besøker bokhandel i Oslo». TV 2 (norsk). Arkivert fra originalen 29. juli 2021. Besøkt 29. juli 2021. «Det er nettstedet Ekte nyheter, som mener norsk presse produserer venstrevridd propaganda, som arrangerer samlingen. Arrangøren sier til TV 2 at de har fått trusler i forkant av arrangementet. […] På forhånd hadde flere grupper, deriblant Skeiv Ungdom og Anti-Pegida, varslet at de ville demonstrere mot et seminar hos bokhandelen, hvor den østerrikske høyreorienterte aktivisten Martin Sellner deltar lørdag.» 
  11. ^ «Lurte demonstrantene». ABC Nyheter. 28. mai 2017. 
  12. ^ a b «Outsidernes Eldorado». Humanist. 29. mai 2017. 
  13. ^ Revheim, Hanna Huglen (26. mai 2017). «Truer med boikott og demonstrasjoner før besøk av høyreekstremist». NRK. Besøkt 29. juli 2021. «Flere har varslet om demonstrasjoner mot arrangementet. Ifølge en artikkel på nettstedet Bok 365 har skribenter på Antirasistisk senters nettsted antydet bruk av smørsyre mot arrangementet. […] Natt til fredag ble bokhandelen utsatt for hærverk. Ifølge Skrede har de leid inn ekstra vektere før arrangementet, og de ansatte får velge om de vil komme på jobb.» 
  14. ^ Strømmen, Øyvind (30. mai 2017). «Noen ganger er det alt-right». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 28. juli 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]