Ekserserhuset på Engen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eksersershuset på Engen»)
Ekserserhuset på Engen
Ekserserplassen på engen
Beliggenhet
AdresseTeatergaten 31
LandNorge
StrøkNøstet
StedBergen
Historiske fakta
FormålEkserserplass for soldater
Ferdigstiltomkring 1820
Bygningsdata
Høyde11.5
Lengde31 meter
Bredde15.7
Kart
Kart
Ekserserhuset på Engen
60°23′32″N 5°19′04″Ø
Posisjonskart

Ekserserhuset på Engen var en bygning i Bergen, oppført omkring 1820, tilknyttet eksersersplassen på samme sted. Opprinnelig var det et militært øvingslokale. Eksersershuset, eller Exersérhuset, slik det ble skrevet den gang, hadde opprinnelig adresse Teatergaten 31, og fra 1993 Engen 46b. Det blir ansett som Bergens første kulturhus.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Eksersershuset var en trebygning med grunnflate på hele 460 m². Det var 31 meter langt, 15,7 meter bredt og 11,5 meter høyt. Hanebjelkene var 15 meter lange, og støtte for halvvalmtaket var fordelt utover veggene. Dermed var det mulig å ha et stort åpent rom midt i bygget, uten støttebjelker. Opprinnelig hadde bygget vinduer på sidene, men disse ble erstattet med takvinduer i 1874, og da det ble revet; bølgeblikk. Høsten 1861 ble det lagt tregulv. Inntil dette hadde det vært hardstampet jordgulv i bygningen.

Bruken av Eksersershuset[rediger | rediger kilde]

Borgervæpningen i Bergen hadde Eksersersplassen og Eksersershuset som arena fram til de flyttet utendørsaktiviteten til Årstad i 1927. En rekke foreninger, blant andre Bergens Arbeiderforening i 1850, kunne avholde sine møter her, og lokalet hadde plass til omtrent tusen mennesker. Fra 1860 til 1863 hadde byens første turnforening trenings- og oppvisningslokale her, og senere kom andre idrettsforeninger til. I 1873 ble det avholdt et minnemøte over Leiv Eriksson her, og mens Bjørnstjerne Bjørnson var hovedtaler, underholdt Ole Bull og Edvard Grieg for første og siste gang sammen. I 1886 ble Høstutstillingen holdt i lokalet. Det Dramatiske Selskab kjøpte Ekserserhuset på tvangsauksjon i 1909, og siden ble det kulisselager for Den Nasjonale Scene i mange år.

Eksersershusets skjebne[rediger | rediger kilde]

En tomtespekulant kjøpte opp eiendommene i området på åtti og nittitallet, og lot bygningene forfalle. Til tross for de antikvariske myndighetenes skepsis og verningen av selve byggverket, vedtok bystyret i år 2000 å demontere det. Ekserserhuset ble fjernet året etter mot løfter fra huseier om å bekoste gjenreising i samme område. Kvartalet er i dag revet, tomten solgt, og det foreligger planer om nybygg. Materialene fra Eksersershuset ligger fortsatt nedpakket i en rubbhall på Askøy, og er i dårlig forfatning. Det finnes mange gode ideer om gjenreising, blant annet ved Nordhordlandsbrua, Tellevik fort, Gamle Bergen og Koengen.

Konflikten rundt rivingen og gjenoppføringen ble en strid som ennå ikke er avsluttet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bergen Byleksikon, Kunnskapsforlaget 1994 om Exercérhuset på Engen, og Borgervæpningen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]