Ebola (virus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ebola
Ebola (virus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ebolavirus
Norsk(e) navn:
Hører til: Filoviridae,
Mononegavirales,
RNA-virus
Habitat: pattedyr
Utbredelse: første kjente utbrudd var nær elven Ebola

Ebola er et virus i filoviridaefamilien. Sykdommen som forårsakes av viruset kalles hemorrhagisk (blødende) feber. Den er svært smittsom og svært dødelig. Ebola har fått sitt navn etter sideelva Ebola til Kongoelven i Kongo (Zaire). Det ble første gang påvist der i 1976 og har senere utløst en rekke mindre epidemier i området. Sykdommen ble for alvor kjent i 1995 da en større epidemi rammet byen Kikwit, vest i Kongo. Over 220 av de 240 som be smittet den gangen, døde.[1][2] Det var også et større utbrudd i 2014. Utbruddene har i hovedsak forekommet i sentralafrikanske land som Kongo, Gabon og Uganda.

Det har (per 2013) vært ca. 1850 tilfeller av ebola der over 1200 av dem endte i dødsfall.

Symptomer og sykdomsforløp[rediger | rediger kilde]

Symptomene på smitte er høy feber, intens sløvhet, muskelsmerter, hodepine og sår hals. Disse blir ofte fulgt av oppkast, diaré, utslett, nedsatt nyre- og leverfunsksjon, og i noen tilfeller kraftige indre og ytre blødninger, blant annet fra nese, munn og tarm. Inkubasjonstiden er 2–21 dager.

Smitteevne og behandling[rediger | rediger kilde]

Viruset har en svært høy smitteevne og utsetter således også pleiepersonell for smitte.[3] Det kan i begrenset grad smitte via luft,[4] samt gjennom direkte kontakt med blod, sekreter, organer eller andre kroppsvæsker fra smittede personer.

Fremstilling av ebola-utbrudd fra 1976 frem til og med 2012. Reston-viruset, som ikke er på kartet, er kjent fra enkelttilfeller i USA og Filippinene.

Det finnes ingen effektiv behandling, men en vaksine mot sykdommen jobbes med. Dødeligheten er svært høy.[3]

Varianter[rediger | rediger kilde]

International Committee on Taxonomy of Viruses opererer nå (2014) med fire specier av ebola: Zaire ebolavirus (EBOV), Sudan ebolavirus (SUDV), Reston ebolavirus (RESTV), og Taï Forest ebolavirus (TAFV).[5] I tillegg er det av World Health Organization (WHO) og Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gjerne også nevnt et specie kalt Bundibugyo ebolavirus (BDBV) eller Ebola-Bundibugyo, etter et sykdomsutbrudd i Uganda i 2007.[6][7]

Ebolautbruddet i Vestafrika 2013/2014[rediger | rediger kilde]

Det vestafrikanske utbruddet, rapportert omfang per 13. september 2014
Animasjon over rapporterte tilfeller i kjerneområdet frem til sommeren 2014

I løpet av mars 2014 ble en rekke tilfeller av ebola påvist i og nær Conakry, hovedstaden i det vest-afrikanske landet Guinea.[8][9] Senere er man kommet til at utbruddet var sent i 2013. Helsemyndighetene i landet mener viruset er av Zaire-stammen av viruset, samme type som tidligere har tatt over tusen liv i Kongo. Det som nå er mer bekymringsfullt er at tidligere registrerte ebola-epidemier har funnet sted i strøk med spredt bosetning, hvor det har vært mulig å isolere de sykdomsrammede landsbyene eller bosetningene, mens dette vil være umulig i en by av Conakrys størrelse med nær to millioner mennesker.

Siden ebolaviruset altså først og fremst smitter ved direkte fysisk kontakt eller ved kroppsvæsker er situasjonen vanskelig, da lokale skikker tilsier at avdødes slektninger forventes å berøre liket som en avskjedshilsen.

Den opprinnelige smittekilden er usikker. Det kan ha vært en smittet person som kom til Conakry, men helsemyndighetene fokuserer på mulighetene for smitte fra flaggermus, som sammen med annet såkalt bushmeat er tilgjengelig på torg og gater i byen.

Også i nabolandene Sierra Leone og Liberia er ebolaviruset registrert.

I populærkultur[rediger | rediger kilde]

Et ebola-lignende virus danner utgangspunktet for handlingen i katastrofefilmen Outbreak – I faresonen fra 1995.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ VG - 90 døde av ebola (5.11.2000)
  2. ^ Dagbladet - Vaksine mot ebola (29.12.1997)
  3. ^ a b NRK - Dødelig virus sprer seg videre i Guinea (28.3.2014)
  4. ^ Matt McGrath (16. november 2012). «Growing concerns over 'in the air' transmission of Ebola». 
  5. ^ Netesov, SV; Feldmann, H; Jahrling, PB; Kiley, MP; Klenk, H-D; Sanchez, A (24. april 2004). «Filoviridae». International Committee on Taxonomy of Viruses. Besøkt 4. oktober 2009. 
  6. ^ «Uganda: Deadly Ebola Outbreak Confirmed - UN». UN News Service. 30. november 2007. Besøkt 29. november 2009. 
  7. ^ «End of Ebola outbreak in Uganda» (pressemelding). World Health Organization. 20. februar 2008. Besøkt 29. november 2009. 
  8. ^ Fra TV2.no/Roar Dalmo Moltubak
  9. ^ Fra NRK, Martin Herman Wiedswang Zondag: Ebola-epidemi uten sidestykke i Guinea

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Ebola – bilder, video eller lyd
medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.