Dyschirius thoracicus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dyschirius thoracicus
Nomenklatur
Dyschirius thoracicus
(Rossi, 1790)
Hører til
Dyschirius,
graveløpere,
løpebiller,
biller
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Afrika
finnes i Norge

Dyschirius thoracicus er en av billene i delgruppen (underfamilien) graveløpere (Scaritinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dyschirius thoracicus finnes i Europa, i Asia og Nord-Afrika. Finnes i Norge, hvor den ikke er så sjelden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Dyschirius thoracicus er mellom 3,5-4,8 millimeter lang. Kroppen er sylindrisk. Den har en mørk, svart metallisk bronse farge, i motsetning til de like artene i slekten Clivina som har en matt farge (ikke metallisk). Brystskjoldet (pronotum) er avskilt fra dekkvingene av en tydelig innsnøring (hals). Antennens tredje ledd er kortere enn andre leddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dyschirius thoracicus finnes på ulike steder med sandholdig grunn, særlig langs vassdrag og strender. Både marine og i innlandet. Den er predatorkortvinger i slekten Bledius, særlig Bledius arenarius. Larvene lever som predatore.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: November 2008

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]