Diskusjon:Skånelandene

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denna artikel är i nuläget den mest icke objektiva av alla om detta uppslagsord, inklusive den danska versionen. Korrkom är en grupp på några personer som försöker ändra på sådana saker när det gäller svenska förhållanden på andra WP-versioner. Signaturen står för "korrigering" + "kommitte". Ingen av oss har norska som modersmål, men vi försöker ändå fixa något bättre än den "propaganda" som står där nu (18 augusti 09). Vi vore tacksamma om någon senare kunde bättra på språket om ni tycker det ser "konstgt" ut. Men redan nu så tycks det vara rätt dåligt. Korrkom 18. aug 2009 kl. 22:32 (CEST)

Vi har nu gjort ett första försök. Om norska verkar lite "knagglig" så ska vi försöka förbättra det, men är tacksamma för hjälp. Texten skall också utökas, men det börjar bli sent i dag. Korrkom 18. aug 2009 kl. 23:47 (CEST)
Vi tackar "91" för "språkvasken". Det kanske kan behvöas mer framöver. Korrkom 19. aug 2009 kl. 23:49 (CEST)

Gammel versjon av artikkel nøytral?[rediger kilde]

Etter mitt skjønn er Korrkoms redigering av artikkeln på grensen mot vandalisme. Når det er sagt hadde den origniale teksten en tone som var langt fra leksikalsk, og kildehenvisningen var ikke i henhold til Wikipedias standard. Jeg foreslår:

  • Tilbakestille Korrkoms endringer
  • Revidere teksten til til en mer nøytral tone
  • Gå kritisk gjennom kildene.
  • Supplere med nye kilder eller fjerne tekst der kritiske påstander forekommer.

Petter Bøckman 20. aug 2009 kl. 14:12 (CEST)

Nåja, jeg er faktisk tilbøyelig til å være enig med Korrkom, selv om det er et brukernavn og en selvpresentasjon som strider litt mot magefølelsen min.
Jeg har sjekket litt rundt, og sett en del på en:Talk:Skåneland. Det kan IMO se ut som om begrepet Skåneland langt på vei er annektert av skånske separatister, som forsøker å skape sin versjon av en regional kontinuitet og autonomi, med flagg, våpen og lenker til . (Herav interessen i å lage en separat liste over «slag i Skåne», som for å skape et inntrykk av at regionen var en selvstendig stridende part i disse.) Til sammenligning er det noen, både i Trøndelag og i Jämtland som (riktignok oftest med et smil i munnviken) forsøker å etablere begrpet «Øst-Trøndelag» om Jämtland.
Artikkelen trenger IMO enten en nøkternt nedredigering til 5-linjersnivå, eller en full gjennomarbeiding av noen som kjenner saken godt. Mvh MHaugen 20. aug 2009 kl. 18:00 (CEST)
Vi vill tacka "91" och Finn Bjørklid för ett gott arbete som vi själva (med begränsade kunskaper i att skriva norska) inte skulle klarat av. Artikeln är nu mycket mer neutral och lexikalisk än den "pamflett" som den var förut. Hoppas nu kunna lämna detta ämne. Korrkom 20. aug 2009 kl. 22:51 (CEST)

Artikelnamn/Kategorinamn[rediger kilde]

Denna artikel heter "Skåneland". Kategorin som den står i heter "Skånelandene". Som vanligt stor förvirring kring dessa begrepp. Vilket är det i norska texter vanligaste namnet för detta område? Artikeln inleds dessutom på följande sätt: "Skåneland eller Skånelandskapet er et historisk-geografisk begrep uten administrativ betydning..." Formen Skånelandskapet med "t" på slutet låter för oss väldigt konstigt. Det ger väldigt få google-träffar. Då inkluderas sådant som "å skåne landskapet" som väl betyder något helt annat. Det verkar som om det skrivits av folk som inte har norska som modersmål. Vi har inte heller det, så vi vill inte ändra för mycket. Omtalas detta område normalt i Norge som Skåneland, Skånelanden, Skånelandene, Skånelandskapen, Skånelandskapet eller någonting annat? Eller inte alls? Som vanligt ber vi om hjälp från kunniga infödda norska skribenter. --Korrkom 25. nov 2010 kl. 23:41 (CET)

Grunnen til at det er en "t" på slutten av ordet er at "landskap" er et intetkjønsord (neutrum) på norsk, og derved ender med "-et" i bestemt form (i motsettning til svensk der det er et hannkjønnsord og ender med "-en". Egennavn på geografiske områder som slutter med et generelt ord (-elv, -fjell, -dal etc) er ofte i bestemt form på norsk.--Petter Bøckman 26. nov 2010 kl. 11:21 (CET)
Det är egentligen ingen motsättning mellan svenska och norska i detta fall. Se Landskap. "Landskapen" på svenska avser plural, medan landskapet är singlar i bestämd form. På svenska betyder "Skånelandskapet" närmast "landskapsbildet i Skåne". När det gäller Skåneland rör det sig ju tre landskap (alltså ett slags provinser), därav den plurala formen Skånelandskapen på svenska eller Skånelandene på danska. Men är det vanligt att man använder formen Skånelandskapet på norska i den här betydelsen?? Om det är så ska vi inte bråka om det. VI har gjort nya sökningar på Google och begränsat sökningen till sidor på norska och med Norge som region. Vi fick då 26 träffar. Många handlar om att "skåne landskapet" (i samband med kraftledningsbyggen). I några fall gäller det uttryck som "det vidstrakte Skåne-landskapet" eller "det vakre Skånelandskapet som ruller forbi", alltså landskapsbilden. Skånelandene ger däremot 248 träffar på norska sidor skrivna på norska. Och här handlar i stort sett allt om just detta område. Därför känns det som det är ett bättre namn på norska. Helst bör någon norrman justera detta. I värsta fall får vi "fuska" lite. --Korrkom 30. nov 2010 kl. 22:44 (CET)
Nu är artikleln flyttad till "Skånelandene". Även andra namnformer omnämns. --Korrkom 1. des 2010 kl. 20:17 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skånelandene. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jul. 2017 kl. 05:00 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skånelandene. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. apr. 2019 kl. 08:46 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skånelandene. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. nov. 2023 kl. 22:04 (CET)[svar]