Diskusjon:Sør-Korea/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Er denne artikkelen virkelig en stubb? V85 5. aug 2008 kl. 16:33 (CEST)

Tja, i forhold til hva den burde være er den det. Objektivt sett, mmja... Jeg har hatt en ambisjon om å utvide. Jeg fjerner merket, så får vi se hva andre mener. Frodese 5. aug 2008 kl. 22:12 (CEST)
I følge Wikipedia:Stubb er dette helt klart en stubb. --Kjetil_r 5. aug 2008 kl. 22:17 (CEST)
Det var vel en oppfordring til å la ambisjonene få fritt utløp. I grunnen er jeg enig og tilbakestiller meg selv enn så lenge Frodese 5. aug 2008 kl. 22:46 (CEST)
Jo, det ser ut til at selv en lang og nokså fylig artikkel kan være en stubb... V85 6. aug 2008 kl. 10:06 (CEST)

Disposisjon[rediger kilde]

Emner fra Wikipedia:Stilmanual/Land

Stikkord Dekket?
Hode og ingress (Artikkelen skal ha en 8-15 linjers ingress, med sammendrag av det viktigste og/eller mest karakteristiske ved landet. Åpningssetningen er bygget opp etter et fast mønster som omfatter landets vanlige navn og offisielle navn på norsk landets eget (egne!) språk, statsskikk og plassering i verdensdel. Eksempel: Polen (polsk Polska), offisielt Republikken Polen (polsk Rzeczpospolita Polska) er et land i Sentral-Europa. Unntak: Dersom landet har et langt offisielt navn, flere offisielle navn eller et fremmed alfabet, kan det være hensiktsmessig å trekke det ut fra åpningssetningen for å ikke gjøre denne tunglest. Se f.eks. Libya hvor disse opplysningene kommer i neste avsnitt. ) Dekkende, men trolig dobbelt så lang som antydet. Tiltak: Er litt redusert.
Navn / Etymologi (Hvordan har landets navn har oppstått? Hva betyr det? Er det gammelt? Omstridt? Er det ulikt innhold i navnet på norsk og landets eget språk. Hva kalles innbyggerne i landet. (jfr Ivorianere fra Elfenbenskysten). I mange tilfeller er det ikke nødvendig med en egen seksjon om etymologi; det er nok å skrive et par setninger om dette i ingressen.) Greit, men bør gjennomgås.
Naturgeografi (Naturgeografi omfatter en rekke premisser som er innlysende for landets innbyggere, men som det ellers kan være nødvendig å forklare for en som ikke kjenner landet. Eksempel: For alle nordmenn er det innlysende at langfjella deler Sør-Norge i to deler, og at det er svært bratt i den vestlige delen.)
Landskapstyper og geologi
Geologi
Vann og vassdrag
Fjell
Klima
Flora og fauna, særlig i forhold til økonomisk betydning Liste over nasjonalparker i Sør-Korea
Landemerker av typen høyest, lengst og geografiske ytterpunkter kan også nevnes.
Miljøproblemer, dvs trusler mot naturmiljøet, hører hjemme her. Om mulig bør landets økologiske bærekraft - eller mangel på bærekraft - også belyses i andre relevante avsnitt, som f.eks. om næringsliv og samferdsel.
Demografi (er læren om befolkningens sammensetning og utvikling over tid. De aller fleste stater har innbyggere fra flere folkegrupper, og dette bør beskrives i en nøytral og balansert form, med henvisning til tallmateriale fra pålitelige kilder som landets egen statistikk, FN eller CIA Factbook. )
Befolkningssammensetning
Folkegrupper i landet. Dersom det er uenighet om hvorvidt en folkegruppe finnes eller ikke finnes, bør dette nevnes.
Språk
Religion og riter
Historie (Lengden på historieavsnittet avhenger veldig av om hvorvidt det finnes en utdypende artikkel (à la Russlands historie). Hvis en slik ikke finnes er det ingenting i veien for å ha 5-7 underavsnitt med de viktigste periodene, men blir det noe mer enn dette må historieseksjonen skilles ut i en egen artikkel. Hvis det finnes en egen underartikkel kan historieseksjonen være på for eksempel et sted mellom 400 og 800 ord, gjerne uten underoverskrifter. Periodeinndelingen for et lands historie er som regel utviklet gjennom sedvane og hevd i vedkommende lands historievitenskap. Du bør følge denne, ettersom originale periodeinndelinger kan oppfattes som Original forskning. (Dersom flere ulike periodeinndelinger brukes i historiske verk om landet, bør du gjøre rede for dette.) Disposisjonen bør følge den vanligste periodeinndelingen. Husk at historie ikke bare er en skildring av statsledere og statsskikk, men også at endringer i teknologi, dagligliv og familieforhold, tro, oppdagelser, oppfinnelser, naturbruk, næringsliv, og helse- og sosialpolitikk. Eksempel: en skildring av norsk etterkrigshistorie kan ikke bare beskrive Gerhardsen, Høyrebølgen og Oljeutvinning, men må også omfatte tema som barnehager, folketrygden, skilsmisser og homofiles rettigheter). Det meste finnes ikke, må skrives. Liste over Koreas herskere->monarker. Må pusses, legges til Koreas historie.
Historie; ok. Liste over monarker; ok.
Fjerne røde lenker på hovedsiden;
Politikk og administrasjon (Hovedkapitlet om politikk og administrasjon bør ha underavsnitt som gjør rede for Lister og tabeller over Fylker i x-land, Byer i x-land, Fjell i x-land osv virker ofte forstyrrende på leserytmen i en løpende tekst. Et kort utdrag av Største byer / Lengste fjorder el.l. er naturlig i brødteksten. For lista som helhet er flere andre løsninger mulige: Å trekke listen ut som en egen artikkel er det vanligste. Lista kan også settes opp i en tekstboks, eller som en billedtekst, jfr f.eks. fylkeslisten under Bhutan#Samfunn)
Politisk system (Republikk? Diktatur? Konstitusjonelt monarki? Siden når?)
Statsoverhode og regjering
Parlamentet
Politiske partier og graden av politisk konfliktnivå
Administrativ inndeling av landet (Lange lister trekkes ut til egne artikler) Sør-Koreas administrative enheter
(Finnes det noen oversjøiske territorier bør de nevnes her)
Forsvars- og utenrikspolitikk. Herunder også verneplikt, deltagelse i internasjonale organisasjoner
Rettsvesen, inklusive menneskerettighetssituasjonen i landet.
Statens inntekter
Flagg / symboler / ordener
Statistikkorganer
Forholdet til Norge
Næringsliv (Næringslivet kan gjerne behandles både i nåtid og i historisk lys. Det er viktig å speile det som er typisk for landet, men de følgende stikkordene kan være relevante) Liste over sørkoreanske flyplasser - Liste over sørkoreanske flyselskaper
BNP
Naturressurser – Mineraler og bergverk
Energiproduksjon og -bruk
Primærnæringer (planteslag, dyreslag)
Bankvesenets struktur
Samferdsel og lignende infrastruktur
Bedriftsstruktur / Eierskap
Viktigste eksport– og importvarer
Turisme
Samfunn (Hovedkapitlet om samfunn bør ha underavsnitt som gjør rede for )
Kalender og helligdager
Utdanningssystem, utdanningsnivå og for enkelte lands vedkommende også % leseferdighet
Forskning
Massemedia i landet Liste over sørkoreanske aviser
Helsetilstand og levealder, herunder også rusmidler, trygdeordninger og helseforvaltning
Likestilling og familiemønstre
Kriminalitet
Sivile organisasjoner, herunder fagforeninger og arbeidslivets struktur (streikehyppighet er et naturlig tema i noen land)
Sosiale indikatorer som utbredelse av tv, bil, tlf, pc, internett
Urbanitet, dvs befolkningens fordeling mellom by og land, og hvorfor befolkningen er bosatt slik den er. Avsnittet kan også inneholde en oversikt over større byer – her holder det med maksimalt de ti største byene, med unntak for virkelig store land, der 15-20 er greit (resten går i egen liste). Liste over sørkoreanske byer - Liste over byer i Sør-Korea etter folketall - Liste over byer i Sør-Korea - Liste over fylker i Sør-Korea
Kultur
Musikk, dans og drama
Litteratur og skriftkultur
Folklore
Billedkunst, byggekunst og museer, herunder eventuelt verdensarvsteder
Film
Mat og drikke
Idrett
Kjente personer fra ... (bør stykkes opp slik at kjente politikere, forfattere, filmregissører osv omtales i forbindelse med sitt emne, jfr f.eks. Sveits#Litteratur)
Referanser (Alle artiklene skal ha følgende seksjoner til slutt, i denne rekkefølgen; Referanser (dvs fotnoter); Litteratur; Eksterne lenker; Les mer om dette: Wikipedia:Bruk av kilder)

Til hvert avsnitt; {{utdypende}} {{se også}} eller

Annet som bør på plass:

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 6 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sør-Korea. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. jul. 2017 kl. 10:40 (CEST)