Diskusjon:Rullebrett

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rullebrett?[rediger kilde]

Siden den norske Wikipedia prøver å holde språket så norsk som mulig, burde ikke denne artikkelen ligge på rullebrett, og heller ha skateboard som recirect? Det synes nå iallefall jeg... --Jon Harald Søby 18. feb 2005 kl.07:03 (UTC)

Høres fornuftig ut. –Wintermute 18. feb 2005 kl.07:38 (UTC)
Enig. --Duffman 18. feb 2005 kl.09:39 (UTC)
OK, da flyttet jeg den. =) Jon Harald Søby 19. feb 2005 kl.13:51 (UTC)

Surfebrett med rulleskøytehjul?! Tror du tar litt feil her... Sjekk ut den internasjonale wikipedia heller..

Eller for den saks skyld at detr startet paa 80-tallet. Les boken "The answer is never" og faa mye historie om begynnelsen gjenger etc.

Knut

Heihei Knut:) Litt av det som er bra med Wikipedia er at alle kan delta. Hvis du vet en del om rullebrettet og dets historie, er det bare å trykke «rediger» øverst i artikkelen og skrive inn informasjonen du ønsker (og evt fjerne det du mener er feil). OPus- (mld, film) 2. nov 2005 kl.11:21 (UTC)

Alan Gelfand var den første til å ta en ollie, eller "no handed air" som de kalte det, i en rampe. Mens Rodney Mullen var den første til å utføre ollie på flatmark. Rodney mullen har dessuten oppfunnet mer eller mindre alle fliptriks som finnes, så det blir litt feil å kun fokusere på kickflipen. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 80.86.210.145 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Språket i denne artikkelen er full av engelske ord og dårlig norsk, kan ikke noen rydde litt opp? Dette usignerte innlegget ble skrevet av 71.212.187.128 (diskusjon · bidrag) 10. nov 2007 kl. 01:05:18 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Det er helt naturlig å bruke engelske ord når det gjelder skateboard. Det fungerer jo på samme måte som latin for leger og esperanto for de som kan det. Det binder sammen oss som skater og gjør det enkelt å kommunisere med andre folk i andre land. Bjeff 12. des 2008 kl. 01:34 (CET)
Nå er ikke Wikipedia et forum for skatere, men et leksikon for allmennheten, og siden allmennheten IKKE bruker fagterminologien som skatere gjør, så holder vi oss til de norske ord som Per og Kari bruker. KEN 6. jan 2009 kl. 21:49 (CET)
Jeg misliker den autoritære holdningen din. Hvilket mandat har du til å bestemme dette? Jeg kan med glede endre dine faguttrykk innenfor våpen til norsk om det er fornorsking på godt og vondt som er wikipedias regel. Jeg er fullstendig klar over hva wikipedia er og det er ganske unødvendig å komme med nedlatende vendinger. Jeg vet ikke om du heter Per eller Kari, men om det ikke var med overlegg virker det på innlegget ditt over som du bruker uttrykket "skatere" ganske så naturlig selv så hvorfor legge så mye prestisje i det? Bjeff 7. jan 2009 kl. 20:55 (CET)
Rullebrett er det "offisielle" norske navnet, vi har jo «forskrift av 03.05.1989 nr. 0340 om rullebrett» man kan finne det her: [1]. § 1. Definisjon «Med rullebrett menes en plate av tre, plast, aluminium eller annet materiale utstyrt med to par hjul, som er beregnet til å kjøre med. Hjulakslene er festet elastisk til brettet og kan hver for seg dreies slik at rullebrettet svinger.» Det er i tillegg utallige nettsteder og dokumenter som bruker navnet «Rullebrett» både fra brettmiljøet selv og det offentlige. Harry Wad 7. jan 2009 kl. 21:13 (CET)
Diskusjonen mellom meg og KEN dreier seg ikke om rullebrett, men om ordet skater VS rullebrettkjører. Beklager at det ikke kom frem godt nok. Det er ingen som omtaler skatere som rullebrettkjørere, akkurat som det er ingen som omtaler surfere som bølgekjørere, og når jeg bidrar med min kunnskap om emnet misliker jeg sterkt å bli irettesatt av en som påberoper seg autoritet istedenfor å tilnærme seg saken litt mer ydmykt og undrende. Jeg kjenner ikke til alle reglene wikipedia opererer med, men hva skal til for at jeg kan endre dette tilbake uten å tråkke viktige wikipedere på tærne? Bjeff 7. jan 2009 kl. 21:36 (CET)
Har du hørt om NORB? Deres egen presentasjon er jo: Norsk organisasjon for rullebrett er en interesseorganisasjon for rullebrettkjørere med formål å tilrettelegge for aktiviteter for rullebrett... Artikkelen her på Wp er muligens litt gal. Harry Wad 7. jan 2009 kl. 21:49 (CET)

(konflikt)

Siden rullebrett er et offisielt norskt ord er det en logisk selvfølge at rullebrettkjørere blir brukt istedenfor skatere. Der norske ord finnes og brukes bruker vi det. I media brukes ordet rullebrettkjørere http://aftenbladet.no/lokalt/article626718.ece http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/vestfold/1.6360520 i kommunene http://www.harstad.kommune.no/EphorteWeb/shared/aspx/default/details.aspx?f=ViewSA_(JP)_ToCurrent&SA_ID=31305 og Norsk Organisasjon for Rullebrett bruker selv ordet rullebrettkjørere http://www.norb.no/norb/om/ «Norsk organisasjon for rullebrett, er en interesseorganisasjon for rullebrettkjørere». Jeg anser saken som ferdig diskutert fra min side. Om du ønsker å endre hvordan Wikipedia drives kan du ta det opp på Tinget. KEN 7. jan 2009 kl. 21:51 (CET)
BTW Bjeff, din sammenligning blir litt feil, vi bruker ikke navnet bølgebrett, men vi bruker rullebrett.Harry Wad 7. jan 2009 kl. 21:55 (CET)
  • Kommentar: Når verdens eldste eksisterende landsorganisasjon for "Skateboard" bruker både begrepene rullebrett og rullebrettkjørere i sine vedtekter tror jeg vi trygt kan si at KEN har sitt på det tørre. Denne saken bør bare avsluttes her, enkelt og greit. Harry Wad 7. jan 2009 kl. 22:08 (CET)
Hallo!?? Jeg har selv vært med på å vedta forskriftene til NORB og formelt sprog som skulle rettes til Barne- og Familedepartementet i en tid da aktiviteten vi drev med var ulovlig, er noe helt annet enn allmen bruk. Ta en titt under forskriften på www.norb.no så ser du "NORB er en landsomfattende organisasjon som skal bistå klubber og uorganiserte grupper av skatere over hele landet." Angående bruk av ordet skater eller rullebrettkjører i media vil et enkelt søk på norske google vise deg at skatere er 100 ganger mer brukt enn rullebrettkjørere. Rullebrettkjørere har vel nesten like mange treff som feilstavelsen "vopen" kontra "våpen". I flisespikkingens navn så sjekket jeg Bokmålsordboken og der er riktignok hverken ordet "skater" eller "rullebrettkjører" nevnt, men ganske så interessant er skateboard likestilt med rullebrett. Når jeg sier at ingen bruker rullebrettkjører, mener jeg ikke at rullebrettkjører er et ord som ikke eksisterer, men et uvanlig ord som ikke brukes av allmenheten. Man er ikke ferdig med en diskusjon før man har kommet til enighet, og jeg misliker fremdeles KENs autoritetsfremhevdelse. Skal ikke wikipedia være et slags demokrati? Hva er konsekvensen av å endre tilbake til skatere? Blir jeg isåfall utvist fra wikipedia? Jeg er helt enig i at det er en latterlig diskusjon fordi begge ord er i bruk, men når jeg faktisk har bidratt en del på denne artikkelen, gir det svært liten motivasjon til å fortsette å forbedre når man skal bli overstyrt på slike detaljer. Kan vi ikke heller bli enige om å variere sproget i artikkelen ved å benytte begge former? Bjeff 7. jan 2009 kl. 22:54 (CET)
Sålenge det finnes norske ord som dekker de utenlandske ord og utrykk, og disse er normalt i bruk i Norge, så bruker vi det på Wikipedia. Innen feks Amerikansk Fotball i Norge brukes også engelske fagutrykk, men disse passer internt i idrettsmiljøet og ikke i et leksikon på norsk der det finnes norske alternativer. Jeg har selv spilt am.fotball i mange år + er utdannet am.fotball dommer, så jeg vet alt om fagutrykk og bruken av disse. Videre endringer vil resultere i blokkering av din konto. Om du er uenig i reglene hvordan Wikipedia fungerer så kan du ta det opp på Tinget, så kan du jo se om du får endret dem. KEN 7. jan 2009 kl. 23:10 (CET)
Skater er et norsk ord, mens derimot rullebrettkjører ikke er oppført i Norsk ordbok. Skater gir 668 treffSesam nyhetssøk versus 5 treff for rullebrettkjører/53 for brettkjører. Så det er opplagt riktigst å benytte skater. nsaa (disk) 10. jan 2009 kl. 23:20 (CET)

Norske skatere[rediger kilde]

Jeg foreslår at vi sletter alle navn på norske skatere som ikke har blå lenke. Ellers kan enhver fjortis med rullebrett skrive inn sitt eget navn. - Soulkeeper 14. jan 2008 kl. 14:49 (CET)

Det er et godt forslag som jeg støtter! Tbjornstad 14. jan 2008 kl. 14:50 (CET)
Da var det gjort, og så får vi bare luke ut de rødlenkede/ulenkede nykommerne etter hvert som de blir lagt inn. - Soulkeeper 15. jan 2008 kl. 11:35 (CET)

Flytting av artikkel[rediger kilde]

Denne artikkel ble opprettet som skateboard. Dette er et norsk ord Skateboard, og Sesam nyhetssøk sier følgende: Skateboard gir 1 078 treff og rullebrett gir 415 treff. Dermed burde aldri artikkelen i utgangspunktet vært flyttet. Politikken på Wikipedia sier at artikler ikke skal flyttes uten videre mellom godkjente ordboksord. nsaa (disk) 10. jan 2009 kl. 23:29 (CET)

Slik jeg leser det fra din lenke fra ordboken så står det at Skateboard er et engelsk ord som betyr rullebrett. Så jeg ser ikke ditt poeng om at det er et norsk ord. skateboard [skeitbård] -et -s el. - rullebrett Etym.: eng. 'skøytebrett'. KEN 10. jan 2009 kl. 23:37 (CET)
Her er definisjonen på hva SKATER er fra CAPLEX: http://www.caplex.no/Web/ArticleView.aspx?id=9332389 KEN 10. jan 2009 kl. 23:43 (CET)
“Skateboard” er godkjent på riksmål.[2] H92 (d · b · @) 10. jan 2009 kl. 23:44 (CET)
… og det er også “skater”. [3] H92 (d · b · @) 10. jan 2009 kl. 23:46 (CET)
skater -en, -e (brettkjører) - Hvorfor kalle det skater når det tydeligvis finnes et norskere ord som er brettkjører ? Hvis skater og skateboard var godt innarbeide ord hadde det ikke vært nødvendig å måtte "oversette" de med norske ord . KEN 10. jan 2009 kl. 23:52 (CET)
Du kjenner tydeligvis ikke til fornorskningstrevet til Språkrådet. Det fleste kaller den alkoholholdige drikken Champagne, men rådet har vedtatt at det på norsk skrives sjampanje (og dette er begynt å tas i bruk av visse miljøer). Du kan jo lese Helene Uris kronikk i Aftenposten [4] nsaa (disk) 11. jan 2009 kl. 00:09 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rullebrett. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. aug. 2017 kl. 21:12 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rullebrett. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. sep. 2017 kl. 22:27 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rullebrett. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. mar. 2021 kl. 20:47 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rullebrett. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jan. 2022 kl. 11:02 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rullebrett. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. mar. 2023 kl. 20:04 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rullebrett. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. mai 2023 kl. 04:05 (CEST)[svar]