Diskusjon:Richard Wagner

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerket artikkel Richard Wagner er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Richard Wagner har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 2, 2007.
Wikipedia Richard Wagner har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 21, 2013.

--

Unnskyld[rediger kilde]

Beklager, det var virkelig ikke min intensjon. Det så for meg ut som om du hadde oversatt den danske versjonen av artikkelen, som forøvrig igjen er en - ikke alltid like korrekt - oversettelse av den engelske artikkelen. Jeg så for meg at du hadde gjort grovarbeidet med oversettelsen og overlatt evt "språkforbedringer" til andre. Men så feil kan en altså ta, og jeg forstår at det irriterer. Men to faktiske opplysninger vil jeg gjerne påpeke i innledningen din:

1. Wagners kromatiske musikalske språk kom den senere utviklingen i den europeiske klassisk musikken i forkjøpet.

I forkjøpet? Er det ikke riktigere å se på den musikalske progresjonen i de to forrige århundre som en kontinuerlig prosess med Wagner som en nøkkelkomponist?

2. Det gjelder for eksempel Wagners bruk av kromatikk og atonalitet.

Kan du gi meg eksempler på atonalitet hos Wagner? Lossi no 16. okt 2006 kl. 23:24 (UTC) --

Hva med ordet "kunstmusikken"?[rediger kilde]

I innledningsavsnittet står uttrykket den klassiske musikken om musikk etter Wagner. Kan det være like riktig å bruke uttrykket kunstmusikken? --MHaugen 22. okt 2006 kl. 13:58 (UTC)

Er ikke det en smakssak? Takk for bidraget, forresten! Chrisglie 22. okt 2006 kl. 19:55 (UTC)
Kanskje. Skrives det "klassisk musikk" i dag? --MHaugen 22. okt 2006 kl. 20:17 (UTC)
Det gjør det, i fulleste grad. Chrisglie 23. okt 2006 kl. 17:28 (UTC)
I musikkvitenskapelig sammenheng pleier vi vel ofte å bruke begrepet kunstmusikk over klassisk musikk fordi sistnevnte ofte kan være for snevert. Kunstmusikk dekker dessuten de senere epokene etter klassisismen. Når det gjelder musikk skrevet innen ekspresjonistisk stilart, og på 60-tallet, som ikke er rock og jazz, er kunstmusikk stort sett det mest brukte begrepet. --Ato 10. jun 2007 kl. 14:17 (CEST)

Liv før verk?[rediger kilde]

Jeg tror kanskje at artikkelen bør omredigeres, slik at liv kommer før verk, spesielt siden liv-delen sier endel om musikkfaglig ståsted. Og så bør man vurdere om endel av damestoffet kan tones noe ned og forkortes. Dernest: to avsnitt her er lite internlenket (eksil og antisemittisme). Det kan bety at de er for ordrike, eller at det gjenstår en jobb med internlenking. --MHaugen 22. okt 2006 kl. 20:17 (UTC)

Omredigering er i og for seg greit. Forkorte damestoffet? Jeg er uenig. Internlenkingen må jobbes mer med. Jeg synes ikke man skal korte ned på artikkelen. Chrisglie 23. okt 2006 kl. 17:28 (UTC)
Kunne du muligens omredigere stoffet og jobbe noget med internlenkingen? Chrisglie 27. okt 2006 kl. 00:46 (UTC)

Wagners antisemittisme[rediger kilde]

Denne setningen:

«Disse forskjellene mellom hva som ligger i debatten om den protonazisme man tillegger Wagner.»

-får jeg ikke helt tak på, bør vel skrives om... Ulf Larsen 1. nov 2006 kl. 12:52 (UTC)

Ta en titt på den. Ellers er det fullt mulig jeg gjør det. Chrisglie 5. nov 2006 kl. 02:45 (CET)

Tilløp til atonalitet[rediger kilde]

Hei Chris! Nå synes du sikkert at jeg flisespikker, men for noen kan kanskje formuleringen nevnt i overskriften virke litt misvisende. Tankegods fra den 2. Wienerskolen med Schönberg i spissen er det at musikkutviklingen frem mot forrige århundre kan sees som en stadig progresjon fra harmoni mot disonans. Dette løste seg opp rundt 1910 i ekstrem kromatisisme og til slutt fullstendig atonalitet. Musikken fikk igjen fast grunn under bena da Schönberg innførte sin 12-tone teknikk. I denne sammenhengen sees gjerne Wagner som en nøkkelkomponist, hvis verk som f eks Tristan og Isolde og Nibelungenringen var sjumilssteg på veien mot oppløsning av det tonale tonespråket. Mange vil imidlertid mene at det kan virke litt misvisende å ytre at Wagner hadde tilløp til atonalitet i sine verker... Ellers vil jeg gjerne takke deg for en kjempejobb med mange gode bidrag i Wikipedia! Mvh, Lossi no 4. nov 2006 kl. 16:23 (UTC)

Jeg er selvfølgelig helt enig, det er en dårlig snarvei. Jeg foreslår at vi titter på den sammen, og får skrevet noe med vett. Chrisglie 5. nov 2006 kl. 02:33 (CET)

Tvetydig[rediger kilde]

Wagner er også en klesbutikk. [1] Marcus 8. jan 2007 kl. 08:54 (CET)

«På si»[rediger kilde]

Jeg synes «på si» er et eksempel på svært lite leksikalsk språk, og vi burde klare å skrive om denne artikkelen slik at vi bruker bedre uttrykk for utenomekteskapelige barn. Ettersom artikkelen er ukens artikkel har jeg ikke lyst å gå løs på det uten å få noen kommentarer her først? bombadil 8. jan 2007 kl. 13:22 (CET)

Jeg skal rette det. Chrisglie 8. jan 2007 kl. 16:06 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Richard Wagner. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. aug. 2017 kl. 16:55 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Richard Wagner. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. apr. 2019 kl. 20:02 (CEST)[svar]