Diskusjon:Positivismestriden

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Interwiki-lenker[rediger kilde]

Jeg har problemer med å finne interwiki-lenker til denne siden. Positivism dispute leder til en artikkel som bare beskriver en del av temaet slik jeg kjenner det. Djevelunge 2. apr 2008 kl. 05:57 (CEST)

Den tyske versjonen av artikkelen, Positivismusstreit ser litt mer utfyllende ut - i hvert fall for en som ikke forstår særlig mye tysk...
Djevelunge 2. apr 2008 kl. 20:21 (CEST)

Opprinnelig tekst[rediger kilde]

Den følgende teksten ble fjernet fra artikkelen under rydding. Jeg fjernet teksten fordi den er ikke noen korrekt gjengivelse av debatten «som raste blant vestlige intellektuelle». Hvis noen kan gå god for at den er en korrekt gjengivelse av den norske positivismestriden (noe jeg ikke kan bedømme), kan den gjerne flyttes tilbake til artikkelen, men i så fall til avsnittet «Positivismestriden i Norge». Hanno (diskusjon) 4. jun. 2017 kl. 21:05 (CEST)[svar]
[Start på opprinnelig tekst]

Positivismestriden er navnet på en vitenskapelig debatt som raste blant vestlige intellektuelle fra 1930-tallet til ca. andre halvdel av 1980-tallet, hvor hovedtyngden av debatten ble ført på 1960-tallet, og som la grunnlaget for det antakelig største paradigmeskiftet innen vestlig vitenskap i det 20. århundret.

Debatten omhandlet på den ene side spørsmålet om human- og samfunnsvitenskapene kan regnes som ekte vitenskaper, og på den andre siden spørsmålet om vitenskapelig objektivitet overhodet er mulig.

Debatten hadde sitt utgangspunkt i prinsippet om etterprøvbarhet (se vitenskap, verifikasjon og bevis). Det ble reist spørsmål om litteraturvitenskap overhodet kunne regnes som en vitenskap. Spørsmålet ble utvidet til også å gjelde de andre human- og samfunnsvitenskapene, og da hovedsakelig de idiografiske delene av disse. Argumentet som ble reist var at disse vitenskapene ikke produserte forskningsresultater som kunne etterprøves, fordi eksperimentene ikke kunne gjenskapes med nøyaktig de samme forutsetninger. Utgangspunktet for denne tanken var det positivistiske verdenssynet.

På den motsatte siden stod blant annet konstruktivistene. De hevdet at objektive forskningsresultater er en umulighet, og at human- og samfunnsvitenskapene derfor måtte regnes som like ekte og objektive som andre vitenskaper.

Et viktig argument i debatten ble fremført av Karl Popper da han demonstrerte at selv innenfor naturvitenskapene kan en teori aldri bevises, kun falsifiseres.

[Slutt på opprinnelig tekst]