Diskusjon:Den kalde krigen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Den kalde krigen er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den blir ansett som spesielt lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.
Wikipedia Den kalde krigen har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 45, 2009.

Arkiver

Fjernet objektivitetsmal[rediger kilde]

Jeg har fjernet objektivitetsmal. Den ble lagt inn 31. august 2016 av bidragsyter Te og kaker:

https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Den_kalde_krigen&direction=next&oldid=16507831

Se forøvrig tråd på Torget. Ulf Larsen (diskusjon) 12. aug. 2018 kl. 18:32 (CEST)[svar]

Kanskje nå på tide å nedgradere artikkelen. Tok en kjapp titt i seksjonen for referanser og den kan umulig fylle krav til UA eller AA. Den ble utnevnt i 2005 Wikipedia:Anbefalte_artikler_etter_dato. Alternativet er å oppgradere artikkelen slik at den fyller kravene. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 12. aug. 2018 kl. 19:47 (CEST)[svar]

Mulig historisk revisjonisme[rediger kilde]

Jeg undres om denne revisjonen har tilført artikkelen historisk revisjonisme (slik jeg forstår historisk revisjonisme er det historieskriving med et bestemt politisk synspunkt):

https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Den_kalde_krigen&diff=prev&oldid=29613

Jeg finner ikke noe grunnlag i Westads The Cold War, A World History for at anneksjonen var folkerettsstridig eller i strid med vedtak fra 1947 fra de allierte. Disse påstandene har stått slik i artikkelen i over 14 år. Ulf Larsen (diskusjon) 22. sep. 2018 kl. 21:09 (CEST)[svar]

Om situasjonen i Øst-Tyskland etter krigen[rediger kilde]

Uten at jeg selv har bladet tilgjengelig, her er noen sitater fra Historie nr 1 i 2008:

I motsetning til de polske tyskerne, ble mange sudetentyskere tvunget til å flykte før krigen. Den staten som ble opprettet i oktober i 1918 under navnet Tjekkoslovakia gjorde sitt beste for å rasere den tyske kulturen i sudetenland. Tyske skoler ble lagt ned, tyskere ble kastet ut av offentlige stillinger og tyske bedrifter ble konfiskert. I 1945 kom Benes-dekretet, som åpnet for deportasjon av tyskere og konfiskering av deres eiendommer. Det var en carte blanche for overgrep av alle typer, med den følge at tyske hjem ble plyndret og sivile ble drept og torturert. Igjen var millioner på flukt.

I alt ble mellom 13-16 millioner tyskere deportert fra østeuropeiske land etter krigen. Det var den største folkevandringen i Europa i nyere tid, og den var ikke frivillig. Millioner av mennesker ble stappet i kuvogner og kjørt av gårde til et krigsherjet Tyskland.

Etter krigen ble det en ny runde med blodige represalier. Gårder ble beslaglagt og etniske tyskere ble puttet inn i de samme leirene som nazistene hadde brukt tidligere.

Sammenlign med denne diffen [1]. — Jeblad 23. sep. 2018 kl. 13:12 (CEST)[svar]

Det jeg har fjernet er følgende:
«folkerettsstridig og i strid med de alliertes beslutning fra 1947 om at Tysklands grenser fra 1937 skulle opprettholdes», jeg har ingen kilde på at det var folkerettsstridig og i strid med de alliertes beslutning fra 1947.
«av ca. 15 millioner tyskere fra den østlige delen av Tyskland, hvor rundt 3 millioner omkom», jeg har ingen kilde på at 15 millioner tyskere fra den østlige delen av Tyskland ble etnisk renset, ei heller at rundt 3 millioner omkom. Derimot synes det å være gode kilder på at rundt 12 milloner tysktalende ble etnisk fordrevet fra hele Øst-Europa. Når det gjelder tap av liv så varierer anslagene fra en halv million til 2,5 millioner.
Det som nå står i avsnittet er dels det som er helt opplagt, og det som ellers dekkes av Westad. I og med at dette er en artikkel om den kalde krigen - ikke om fordrivelsen av tysktalende - så anser jeg at «Samtidig ble den omfattende etniske rensning tyskere fra Øst-Europa planlagt.» holder mer enn nok. Igjen ifølge Westad så var det sentrale tema på konferansen utviklingen i krigen mot Japan. Men igjen, om noen ønsker å utvide dette avsnittet står de fritt til å gjøre det, men med angivelse av gode kilder. Ulf Larsen (diskusjon) 23. sep. 2018 kl. 15:03 (CEST)[svar]

Synes det blir feil å ha den innenfor malen til Andre verdenskrig ?[rediger kilde]

Jeg synes det blir feil å plassere denne historieske epoken i malen til Andre verdenskrig. Den kaldte krigen tok vel for alvor til på slutten av 40-tallet, men har vel sine røtter tilbake til det skillet som gradvis oppstod mellom USA og Sovjet etter revolusjonen i 1917.--Ezzex (diskusjon) 7. mar. 2019 kl. 20:03 (CET)[svar]