Dharamsala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dharamsala
Hindi: धर्मशाला
Tibetansk: དྷ་རམ་ས་ལ་
Dharamsala
Dalen i Dharamsala
Land India India
Delstat Himachal Pradesh
Areal 29 km²
Befolkning 19 034 (2001)
Bef.tetthet 656,34 innb./km²

Dharamsala (hindi धर्मशाला, IPA: [dʱərəmˈʃaːlaː] eller [dʱərmˈʃaːlaː]; tibetansk དྷ་རམ་ས་ལ་) er en by i den nordvestlige delen av den indiske delstaten Himachal Pradesh, og er sete for den tibetanske eksilregeringen. Terrenget i Dharamsala er høylendt, siden dette er i Pir Panjal-regionen i utkanten av Himalaya. Byen var ikke mer enn en liten småby, selv med urgamle aner,[trenger referanse] da Dalai Lama gjorde den til sin provisoriske hovedstad i 1960. Byen har nå et innbyggertall på 19 000, hvorav ca. 8 000 er eksiltibetanere.

Byen var et sentrum for buddhistisk vekkelse600-tallet. I 1848 ble den erobret av britene og ble en koloni.

Dharamsaladistriktet består av en dal på ca. 1 250 meter over havet, og et platå på 1 800 meter over havet. Innbyggerne i dalen er indere, mens de som bor oppe på platået er tibetanske flyktninger. Det kulturelle senteret i Dharamsala er det buddhistiske Namgyalklostret, som ble grunnlagt allerede så sent som på 1500-tallet av den tredje Dalai Lama.

Den tibetanske eksilregjeringen har sine lokaler ca. halvveis mellom dalen og platået i et område som blir kalt Gangchen Kyishong (tib. «lykkelig snødal»). Eksilparlamentet med 46 representanter finnes også her.