Den sterkes rett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den sterkes rett
orig. The Glass House
Generell informasjon
FilmtypeTV-film
SjangerDrama
Utgivelsesår1972
Prod.landUSA
Lengde1 t. 31 min. (Kinoversjon)
1 t. 14 min. (TV-versjon)
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (1972) (Norge)
Bak kamera
RegiTom Gries
ProdusentRick Rosenberg
Robert W. Christiansen
ManusforfatterTracy Keenan Wynn
MusikkBilly Goldenberg
SjeffotografJules Brenner
KlippGene Fowler Jr.
Foran kamera
Hovedrolle(r)Alan Alda
BirollerVic Morrow
Clu Gulager
Billy Dee Williams
Dean Jagger
Annen informasjon
Prod.selskapTomorrow Entertainment
TV-kanalCBS
Premiere4. februar 1972 (TV) (USA)
11. nov. 1972 (Kino) (Norge)
Eksterne lenker

Den sterkes rett (orignaltittel: The Glass House) er en amerikansk dramafilm fra 1972 regissert Tom Gries. Filmen ble produsert for TV og handler om en ung professor som må i fengsel for uaktsomt drap. Der får han erfare det brutale undergrunnssystemet som råder. Mot alle odds forsøker han å avsløre det korrupte systemet overfor ledelsen. Hovedrollene spilles av Alan Alda, mens sentrale biroller spilles av Vic Morrow, Clu Gulager og Billy Dee Williams. Filmen er basert på Truman Capotes roman The Glass House.

Filmen ble produsert for kringkastingsselskapet CBS.

Handling[rediger | rediger kilde]

Universitetsprofessoren Jonathon Paige blir dømt for drap da han ved en ulykke dreper fyllekjøreren som kjørte ned kona hans. Han blir dømt til å sone ved et delstatsfengselet i Utah og ankommer fengselet samtidig som den nyansatte fengselsbetjenten Brian Courtland. Begge får raskt møte undergrunnssystemet i fengselet, styrt av innsatte og korrupte fengselsbetjenter, og den fryktede drapsmannen Hugo Slocum – den ubestridte lederen for all illegal virksomhet i fengselet. Når en yngre medfange og venn av Paige blir utsatt for voldtekt og senere begår selvmord bestemmer Paige seg får å eksponere både Slocum og det korrupte systemet i fengselet. Ved en tilfeldighet får han tak i en bok med en masse nedskrevet informasjon om den tvilsomme aktiviteten ved fengselet de siste åra. Når Slocum for greie på at Paige nå har denne boka havner han i livsfare. Den nye fengselsbetjenten forsøker fånyttes å advare fengselsjefen om at noe er på gang og til slutt utvikler det seg til en kamp på liv og død mellom Slocum og Paige.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Den sterkes rett ble tildelt en Emmy-pris for beste regi og en Golden Seashell ved San Sebastián International Film Festival. Filmen ble nominert til en Golden Globe i kategorien beste regi.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Produksjonsbudsjettet var på $375 000.[1]

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Innspillingen ble gjort i delstatsfengselet i Utah.[2] De fleste av statistene var virkelige fanger.

Annet[rediger | rediger kilde]

Til tross for at filmen ble produsert for TV ble satt opp på norske kinoer i 1972 under tittelen Glasshouse – Menneskeburet. Den ble utgitt på video rundt 1982 under tittelen Den sterkes rett.[3]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Taming of Hatter Fox Smith, Cecil. Los Angeles Times 12 Oct 1977: g18.
  2. ^ O'Connor, John J. (4. februar 1972). «TV: C.B.S. Adapts Capote's ‘The Glass House’». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 16. mars 2019. 
  3. ^ «den sterkes rett (glass house, the) | Norsk VHS.com» (engelsk). Arkivert fra originalen 23. februar 2016. Besøkt 16. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]