David Nyborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
David Nyborg
Født16. århundreRediger på Wikidata
Død1619[1]Rediger på Wikidata
Kristianstad
BeskjeftigelseArkitekt Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark
Døpefont i Trefoldighetskirken, Kristianstad, med David Nyborgs monogram

David Nyborg (født før 1595, død mellom 25. april og 17. mai 1619) var en byggmester som blant andre arbeidet for Christian IV.

I 1610 sluttet kongen kontrakt med ham om oppførelsen av hovedbygningen på Ibstrup. 1614-15 mottok han betaling for stenhuggerarbeide på et nybyggeri ved Københavns gamle rådhus på Nytorv, og i 1615 fikk han kontrakt på murerarbeidet på kongens nye hus på Alløe (Kristianstad), samt ombygning på den nye port på Christianstads festning. I denne kongens nye by var han i flere år beskjeftiget med forskjellige større og mindre arbeider.

13. desember 1617 sluttet kongen kontrakt med David Nyborg om oppføringen av Trefoldighetskirken i samme by, og i de følgende år var han travelt opptatt med dette store byggverk. Arkitektene var brødrene Lorenz og Hans van Steenwinckel.

Han døde i 1619, muligvis som offer for en epidemi som herjet Christianstad. Enken, Birgitte Jørgensdatter, fikk tillatelse til å slutte kontrakt med hvem hun måtte ønske om fullførelsen av Trefoldighetskirken. Oluf Madsen ble byggmesteren som fikk være med til å avslutte byggeriet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kunstindeks Danmark, Kunstindeks Danmark kunstner ID 9668, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]