Dashan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dàshān
Født Mark Henry Rowswell
1965 (alder 49–50)
Canada Ottawa, Ontario, Canada

Dashan (kinesisk: 大山, pinyin: Dàshān, som betyr stort fjell, født 1965 i Ottawa i Canada) er det kinesiske skuespillernavnet til kanadieren Mark Rowswell, som er blitt kjent i kinesisk film og fjernsyn.

Rowswell begynte å studere kinesisk ved University of Toronto i 1984, og fikk da sitt første kinesiske navn, Lu Shiwei (路世伟). Etter eksamen i 1988 reiste han ut for å fortsette studiene ved Peking-universitetet.

I november 1988 gjorde han seg bemerket på en internasjonal sangkonkurranse, og ble engasjert til et fjernsynsprogram av den kinesiske nasjonale kringkaster CCTV. Hans karriere innen fjernsynet og i filmserier har vedvart siden. Han er kjent for sin beherskelse av den kinesiske komediestil xiangsheng.

Han gjorde seg bemerket i rollen som jesuitten Giuseppe Castiglione, en jesuitt på 1700-tallet som virket som maler ved det kinesiske hoff. CCTV sendte i 2004 en serie på 24 episoder om ham. Året etter spilte Dashan hovedrollen som journalisten Edgar Snow i skuespillet «Rød stjerne over Kina».