Damene fra Boulogne-skogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Damene fra Boulogne-skogen
orig. Les Dames du bois de Boulogne
Generell informasjon
Utgivelsesår1945
Prod.landFrankrike
Lengde84 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiRobert Bresson
MusikkJean-Jacques Grunenwald
Eksterne lenker

Damene fra Boulogne-skogen (originaltittel: Les Dames du bois de Boulogne) er et fransk historisk drama fra 1945 regissert av Robert Bresson.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hélène og Jean har lovet hverandre sin kjærlighet, men er ikke forlovet. Men deres kjærlighetsforhold tillater også forhold med andre partnere. Hélène har blitt advart av en venninne om at Jean kanskje ikke er forelsket i henne lenger. Hun narrer ham til å tilstå, ved å late som at hennes egne følelser for ham bare er et vennskap - ikke ekte kjærlighet. Hun skjuler sitt sjokk og forferdelse når Jean entusiastisk godtar henne som nå bare en venn i stedet for hans kjæreste. Etter at han forlater leiligheten hennes, er det tydelig at Hélène er følelsesmessig ødelagt.

Men i stedet for å sørge over den tapte kjærligheten, bestemmer Hélène seg for å hevne seg på Jean. Den unge Agnès er kabaret-danserinne. Hennes ambisjon var å begynne som profesjonell ballerina. Men for å forsørge seg selv og moren sin har hun ty til å danse ved forskjellige utesteder, og tjene penger som prostituert. Hélène tilbyr seg å betale gjelden til Agnès sin mor og flytte dem inn i en annen leilighet, slik at Agnès kan slutte som prostituert. Hélène planlegger å sette opp en felle, ved å bruke Agnès for å lokke Jean til å bli forelsket i den unge kvinnen.

Selv om Agnès mistenker at de blir manipulert av Hélène, så føler at hun ikke klarer å unnslippe fra fellen hennes. Jean gjør romantiske fremskritt mot Agnès, og til slutt går Agnès med på å gifte seg med ham. Men umiddelbart etter bryllupet antyder Hélène først til Jean at noe er galt i forholdet deres. Agnès hadde antatt at Hélène allerede hadde fortalt Jean hele sannheten. Jean konfronterer Hélène og røper triumferende at hun manøvrerte ham inn i ekteskapet, og at alle gjestene i bryllupet deres viss nok vet sannheten allerede.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]