Dal stavkirke (Tinn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dal stavkirke var forgjengeren til dagens Dal kirke i Dalsgrenda øst for Rjukan by. Det foreligger forskjellige påstander om kirkens endelikt, men det synes å være enighet om at det dreier seg om en stavkirke. Den er første gang omtalt som Dalzh kyrkiune den 3. mars 1401.[1] Videre er Daalz kirkio nevnt i 1498[2] og Dalis sokn i 1501.[3] Av sistnevnte omtale fremgår at Dal er anneks til Tinn, det vil si Atrå. Jens Nilssøn visiterte kirken i 1595.[4] Av denne omtalen fremgår ikke stavkirkens alder, men Lorentz Dietrichson mener på grunnlag av bevarte portalplanker at den må ha vært betydelig yngre enn stavkirkene ved Atrå og Mæl.[5] Videre hevder han at det fremgår av en besiktigelsesrapport fra 1668 at det dreier seg om en stavkirke, og den skal ha lignet på Atrå.

Hva skjedde med stavkirken?[rediger | rediger kilde]

Ifølge Jan Brendalsmo[6] ble stavkirkens skip revet og erstattet med et tømret skip i 1755, mens Herman Henriksveen[7] hevder at kirken ble erstattet med en ny kirke i 1775. Videre skjedde en ombygging i 1842–44. Denne sies hos Brendalsmo å ha innebåret at koret i stavbygg ble revet og kirken utvidet mot øst. Dietrichsons kilder motsier hverandre noe, men det synes å fremgå at stavkirkeportalen ble bevart ved kirken etter ombygging eller nybygging, og den er også preget av den omhengslingen av dører som foregikk etter brannen i Grue kirke i 1823.

Bevarte gjenstander fra stavkirken[rediger | rediger kilde]

Nevnte portal ble innsendt til Oldsaksamlingen i 1848[8], altså ikke mange år etter ombyggingen i 1842–44, og befinner seg fremdeles der. I Oldsaksamlingen er også en treskulptur av Maria og barnet og en kristusfigur fra et krusifiks der selve korset mangler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Diplomatarium Norvegicum X:98.
  2. ^ DN VI:624.
  3. ^ DN VI:632.
  4. ^ I Biskop Jens Nilssøns Visitatsbøger og reiseoptegnelser omtales Dall som anneks til Tindals hoffuid kircke (s. 16). Den tredie heder Dalls kirkie ligger fra hoffuit kircken hen ved 2 mijll i synder (s. 368). Saa therfra i suduest 1 pilskud til Dals kircke annex til Tind och ligger ret vnder Goustafieldet, oc Maanen løber imellum fieldet och kircken. (s. 371).
  5. ^ Dietrichson, s. 413f.
  6. ^ Brendalsmo, s. 71.
  7. ^ Henriksveen, s. 123.
  8. ^ Dietrichson, s. 414.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]