Christopher Paus (1843–1919)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christopher Paus
Født15. des. 1843Rediger på Wikidata
Elverum
Død2. des. 1919Rediger på Wikidata (75 år)
Shipley i West Yorkshire
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
FarHenrik Johan Paus
SøskenJohan Altenborg Paus
Tollef Lintrup Paus
BarnChristopher Lintrup Paus
NasjonalitetNorge

Ellef Christopher Paus (født 15. desember 1843Elverum, død 2. desember 1919 i Shipley ved Bradford[1]) var en norsk-engelsk grosserer.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han tilhørte slekten Paus og var sønn av fogd Henrik Johan Paus og Sophie Lintrup. Han var fetter til Henrik Ibsen; faren var både Knud Ibsens halvbror og Marichen Altenburgs fetter, og hadde dessuten vokst opp med sistnevnte i Altenburggården. Han fikk navnet Ellef fordi faren hadde den uvanlige idé å gi sine eldste barn navn etter deres plass i søskenflokken: Nina, Tina, Ellef og Tollef.[2] Han brukte imidlertid bare navnet Christopher til vanlig. Han var bror til krigskommissær Johan Altenborg Paus og onkel til godseier, pavelig kammerherre og greve Christopher Tostrup Paus.

Han flyttet i begynnelsen av 1860-årene til Lübeck for å arbeide i et handelshus der. Noen få år senere flyttet han til England, der han etablerte seg som forretningsmann i Manchester og Bradford. Han var en av partnerne i firmaet Blydt, Paus & Pace i Manchester og Bradford (med kontor i 89 Oxford Street i Manchester), som hovedsakelig var aktivt innen eksport av bomull og ulltekstiler fra Storbritannia til det europeiske kontinentet. Firmaet var også aktivt i handel med tremasse til bruk i papirindustrien. Blydt, Paus & Pace ble etterhvert helt overtatt av familien Paus og virksomheten ble etter hans død videreført av sønnene.[3] De bodde per 1891 på Heaton Grove i Bradford.[4]

Han ble i 1870 gift i Manchester med Ellen Sophie Lord (f. 1847 i Manchester, d. 1917). De var foreldre til britisk handelsråd og konsul i Oslo Christopher Lintrup Paus, til grossererne Charles Johan Paus, Rudolph Henrik Paus og Oscar Lionel Paus, og til Ellen Sophie Paus. Oscar Lionel Paus falt som britisk løytnant i første verdenskrig i nærheten av Arras i Frankrike i 1917; hans navn står på krigsminnesmerket ved St Barnabas' Church, Heaton. Christopher Paus var morfar til den britiske diplomaten og statssekretær i den palestinske mandatregjeringen Robert Paus Platt som ble drept i bombingen av King David Hotel og som er begravet på den protestantiske kirkegården i Jerusalem.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten. 1919-12-04. s. 9. 
  2. ^ J[ames] Borchsenius (1934). Skien før branden 1886. Oslo: Fabritius & sønners forlag. s. 72–73. 
  3. ^ Norsk Kundgjørelsestidende. Oslo. 1929-12-27. 
  4. ^ Oscar Lionel Paus