Cheval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chevals tre-etasjes bygg i 1938. Over taket skimter vi Vestbanen, Akers mekaniske verksted og fjorden med Pipervika til venstre. Foto: Oslo Museum.

Cheval var Christianias/Oslos største dyrehospital på hele første del av 1900-tallet. Cheval lå sentralt i byen, like ved Pipervika mellom Vestbanen og bygget til det daværende Cirkus Verdensteater. Adressen var Holmens Gade 6.

Cheval-bygget ble reist i årene 1899–1900, og var etter datidens standard et svært moderne, treetasjes bygg. Det var utstyrt med syv nymotens vannklosett, hadde internt telefonanlegg og gulv med linoleumsbelegg.

Første etasje huset operasjonsrom, kontorer, hestestaller med plass til 11 hester, plass for hunder og garasje for automobiler. Hundeklinikken lå i andre etasje, der den tok opp syv rom.

Eiendommen ble ekspropriert av Oslo kommune i 1930, da området ble omregulert i forbindelse med planene om nytt rådhus. Cheval ble imidlertid ikke revet før i 1956, da området ble bebygget med kontor- og forretningsbygg.

Dyrehospitalet lå vegg i vegg med byens sentrale politistasjon, og mange av byens løshunder endte den gang sine dager på Cheval. Løshundene var et problem i hovedstaden, og alle politiet tok hånd om ble plassert på Cheval.

Allikevel flyr tispen

med hvese hvin og gispen

og logrer efter ham

på veien til Cheval.

Rudolf Nilsen i diktet «Kjærlighet»
fra samlingen På gjensyn (1926)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]