Charles Champlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Charles Champlin
Født Charles Davenport Champlin
17. juli 1926 (88 år)
USA Hammondsport, New York, USA
Yrke Journalist, forfatter, filmkritiker

Charles Davenport Champlin (født 17. juli 1926) er en amerikansk journalist og forfatter.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Charles Davenport Champlin ble født 17. juli 1926 i Hammondsport i New York. Familien hans har vært aktive i vinindustrien i New York siden 1855. Champlin tjenestegjorde i infanteriet i Europa under andre verdenskrig og fikk tildelt Purple Heart. Han ble uteksaminert fra Harvard University i 1948, og begynte å jobbe for Life.

Champlin jobbet som skribent og korrespendent for Life og Time i 17 år, og var medlem av Overseas Press Club. I 1965 begynte han å jobbe for Los Angeles Times som spaltist og redaktør for underholdningsseksjonen. Han var avisens ledende filmkritiker fra 1967 til 1980, og anmeldte også bøker. I tillegg hadde han sin egen spalte, «Critic at Large». Han var med på å stifte Los Angeles Film Critics Association, og satt i styret for American Cinematheque.

Champlins TV-karriere begynte i 1971 da han var vert for Film OdysseyPBS. I programmet introduserte han klassiske filmer og intervjuet kjente regissører. Samme året var han vert for en annen kulturserie, Homewood, også denne på PBS. I tillegg ledet han i seks år aktualitetsprogrammet CitywatchersKCET i Los Angeles, sammen med spaltisten Art Seidenbaum. Han har intervjuet hundrevis av filmpersonligheter, først på On the Film Scene på Z Channel, og deretter på Champlin on Film på Bravo Cable.

Champlin har undervist i filmkritkk på Loyola Marymount University fra 1969 til 1985, og var adjunkt professor i film på University of Southern California fra 1985 til 1996. I tillegg har han undervist på University of California, Irvine og AFI Conservatory. Champlin har også skrevet en rekke bøker, inkludert selvbiografiene Back There where the Past Was (1989) and A Life in Writing (2006). I 1992 var han jurymedlem under Filmfestivalen i Berlin.[1] Champlin har lidd av makuladegenerasjon siden slutten av 1990-tallet, og skrev i 2001 My Friend, You Are Legally Blind, en selvbiografi om sin kamp mot sykdommen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Berlinale: 1992 Juries». berlinale.de. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]